• Haberler
  • Memur
  • Profesörler uzman doktorlardan daha az emekli maaşı alıyor

Profesörler uzman doktorlardan daha az emekli maaşı alıyor

Uzman doktorların emekli maaşları, tıp profesörlerinin emekli maaşlarını geçti.

Ocak ayı maaş katsayılarıyla yapılan hesaplamalar, uzman doktorların emekli maaşlarının tıp profesörlerinin emekli maaşlarını geçtiğini ortaya koydu. 5434 sayılı Kanun’un ek 84’üncü maddesinde yapılan değişiklikler bu dengesizliğe yol açtı.

sgkrehber.com'un haberine göre, ocak ayı maaş katsayılarıyla yapılan hesaplamalar, doktorların emekli maaşlarındaki artışın ciddi dengesizlikler ortaya çıkardığını gösteriyor. Bu dengesizlik, 5434 sayılı Kanun’un ek 84’üncü maddesinde yapılan değişikliklerden kaynaklanıyor.

5434 sayılı Kanun’un ek 84’üncü maddesinde yer alan düzenlemeye göre:

1. Bu Kanuna göre emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan tabip ve diş tabiplerinden makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, uzman olanlar için (26.000), uzman olmayanlar için (20.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ilave ödeme yapılır.
2. Yapılacak ödeme, ölenlerin dul ve yetimlerine de belirtilen oranlar üzerinden ödenir.
3. İlave ödemeden yararlananlardan herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren kesilir. Bu ödemeden yararlanma şartlarını kaybedenler durumu en geç bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdür. Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan ödemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Çalışmalarının sona erdiği tarihten itibaren ilave ödemeleri yeniden ödenmeye başlanır.
4. Yukarıdaki hükümler 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar ve hak sahipleri için uygulanır.

Bu düzenleme sonrasında, 25 yıllık uzman doktorun emekli maaşı 51.925 TL ve ikramiyesi 808.548 TL olurken, aynı durumda olan tıp profesörünün emekli maaşı 50.620 TL ve ikramiyesi 890.249,96 TL oluyor. Aynı durumda olan pratisyen doktorun emekli maaşı ise 46.133 TL ve ikramiyesi 808.548 TL olarak hesaplanıyor.

Uzman doktorun emekli maaşının tıp profesörünün emekli maaşını geçmesi, izahı zor bir durum olarak dikkati çekiyor.

 

Bakmadan Geçme