PTT'de taşeron işçiler zor durumda

PTT'de taşeron işçiler, sendikalaşma engelleri ve sosyal haklardan mahrum bırakılmaları nedeniyle zor durumda.

PTT bünyesinde çalışan taşeron işçiler, pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu işçilerin sendikalaşmaları engelleniyor ve birçok haklarından yararlanamıyorlar. Ayrıca iş tanımlarının dışında kalan pek çok görev de PTT'de taşeron işçilere yaptırılıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Cengiz Karagöz'ün haberen göre, Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-SEN) Genel Başkanı Süleyman Şen, Cumhuriyet gazetesine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Şen, kamu sektöründe çalışan taşeron işçilerin olumsuz çalışma koşullarına dikkat çekerek, "Kamu sektöründe asıl işi yapan işçiler taşeron olarak çalışıyor. Taşeronluk, genelde yardımcı işçilik anlamına gelir. Ancak postanede çalışan işçiler asıl işi yapıyor ve bunun yanında birçok haktan mahrum kalıyorlar. Yan yana çalıştıkları memur işçiler promosyon alırken, bu işçiler promosyon alamıyor. Sosyal hakları olmadan aynı işi yapıyorlar," dedi.

Şen, kamu sektöründe çalışan taşeron işçilerin sendikalaşmasının önündeki engelleri de belirtti. "Bu işçiler sendikalaşamıyor çünkü taşeron şirketlerle yapılan ihaleler iki yıllık. Bu nedenle, toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalanamıyor. Grev oylaması aşamasına gelindiğinde, taşeron şirket değiştiği için yetki düşüyor," ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme