Rus doğalgazında Türkiye planı

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi konusunda alternatif güzergâhların ve Türkiye'de doğalgaz merkezi kurulmasına yönelik planların olduğunu duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi konusunda alternatif güzergâhların ve Türkiye'de doğalgaz merkezi kurulmasına yönelik planların olduğunu açıkladı. Peskov, Ukrayna üzerinden geçişi sağlayan mevcut doğalgaz anlaşmasının 31 Aralık'ta sona ereceğine dikkat çekerek, anlaşmanın uzatılmaması durumunda Avrupalı tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla karşılaşabileceğini belirtti.

Ukrayna, Rusya ile yeni bir doğalgaz transit anlaşması yapmayı planlamadığını daha önce defalarca dile getirmişti. Bu durumda Moskova, Türkiye'yi doğalgaz dağıtımında stratejik bir merkez olarak konumlandırmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül'de Soçi’de yaptıkları görüşmede, Türkiye’de kurulması planlanan doğalgaz merkezi projesine hız verildiği duyurulmuştu. Putin, Gazprom’un BOTAŞ’a projeyle ilgili yol haritasını sunduğunu açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İstanbul Finans Merkezi'nin Türkiye’nin enerji merkezi haline geleceğini ifade etmişti.

Bakmadan Geçme