• Haberler
  • Aktüel
  • Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan vefat etti

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan vefat etti

Partinin Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve ESAM Başkanı da olan Recai Kutan 94 yaşında yaşamını yitirdi. Kutan 28 Şubat'ın ağır ikliminde üstlendiği kritik rol ile de biliniyor.

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı, Partinin Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Başkanı Recai Kutan 94 yaşında hayatını kaybetti. Kutan'ın canazesi yarın öğleyin Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Saadet Partisi'nden yapılan açıklamada, "Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur." ifadeleri yer aldı.

28 Şubat'ın ağır ikliminde üstlendiği rol 

Recai Kutan, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın en yakınındaki yol arkadaşlarından biriydi. Kutan, iki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmıştı. Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı olan Kutan, Fazilet Partisinin de kapatılana kadar genel başkanlığını yapmıştı. Kutan, siyaset ve bürokrasi dünyasında sevilen, beyefendi, dengeli, güvenilir tarzı ile biliniyordu. Recai Kutan, askeri vesayet etkisiyle iktidardan indirilen Refah Partisinin (RP) kapatıldığı süreç sonrasındaki 28 Şubat'ın ağır ikliminde dengeli, ciddi, millet ve devlet adamı sorumluluğu ile hareket etmişti. RP kapatılmadan bir ay önce Erbakan'ın talimatıyla İsmail Alptekin önderliğinde 1997 Aralık'ta Fazilet Partisi (FP) kurulmuş, Ocak 1998'de RP kapatılınca Milli Görüş hareketine mensup milletvekilleri FP'ye katılmış, Erbakan siyasi yasaklı hale geldiği için Kutan da "ana muhalefet partisi" FP'nin Genel Başkanlığını devralmıştı. Kutan 28 Şubat ve sonrasının ağır askeri-bürokratik vesayet döneminde dengeli bir tarzla Haziran 2001'de kapatılana kadar FP'nin liderliğini yapmıştı. 2001 Ağustos'unda kendilerine "Erdemliler Hareketi" diyen yenilikçi ekip Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti'yi kurarken, Milli Görüş temsilcileri ise yine Kutan'ın liderliğinde Saadet Partisini kurmuştu.

Erdoğan'ın mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da eski genel başkanı Kutan'ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan'ın mesajı şöyle:

"Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, Türk siyasetinin mümtaz şahsiyetlerinden biri olan Sayın Recai Kutan Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhum Recai Kutan’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Saadet Partisi’ne ve Millî Görüş camiamıza başsağlığı diliyorum. Sayın Recai Kutan siyasi mücadelesi ve ülkemize vermiş olduğu değerli hizmetlerle inşallah her daim hayırla yâd edilecektir. Mekânı cennet olsun."  

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamoğlu, Kutan'ın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirterek, "Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı; Necmettin Erbakan Hocamızın yol ve dava arkadaşı değerli büyüğümüz M. Recai Kutan'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Aziz milletimizin ve camiamızın başı sağolsun. Mekânı cennet, makamı âlî olsun." şeklinde paylaşımda bulundu.  

Eski Saadet Partisi lideri ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Milli Görüş hareketinin duayenlerinden, ahlakı, kişiliği ve devlet adamlığıyla Türk siyasetinin saygın isimlerinden, ömrünü Allah'ın rızasına ve Türkiye'nin kalkınmasına adayan Recai Kutan ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Rabb'im onu rahmetiyle kuşatsın, mekanı cennet olsun." mesajını paylaştı.

Cenaze töreni

 ESAM'dan cenaze törenine ilişkin yapılan paylaşımda "Genel Başkanımız M. Recai Kutan'ın cenazesi yarın (8 Ekim 2024) öğlen namazını müteakip Ankara Karşıyaka Ahmet Efendi Camii'nde kılınacak ve Karşıyaka Mezarlığına defnedilecektir." bilgisi verildi. 

Recai Kutan kimdir?

Recai Kutan, 5 Nisan 1930'da Malatya'da doğmuş ve 7 Ekim 2024'te Ankara'da hayata veda etmiştir. Türk siyasetçi ve mühendis olan Kutan, özellikle Necmettin Erbakan ile birlikte Millî Görüş Hareketi'nin önemli figürlerinden biri olarak tanınmaktadır. Eğitim hayatını Malatya'da tamamlayan Kutan, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Kutan, 1952-1969 yı lları arasında Devlet Su İşleri'nde çalışmış, ardından 1969'da Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurmuştur. Siyasi kariyerine 1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi'nin (MSP) Genel Başkan Yardımcısı olarak başlamıştır. 1977 genel seçimlerinde MSP'den Malatya milletvekili seçilmiş ve 12 Eylül Darbesi'nden sonra diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yatmıştır.

1983'te Refah Partisi'nin kuruluşunda yer alarak genel başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1996-1997 yılları arasında Türkiye'nin 54. Hükümeti'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmıştır. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından, 1998'de Fazilet Partisi'nin genel başkanlığına seçilmiş ve 1999 genel seçimlerinde tekrar TBMM'ye girmiştir.

2001 yılında Saadet Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer almış, 11 Mayıs 2003'te yapılan kongrede genel başkanlık görevini Necmettin Erbakan'a devretmiştir. 30 Ocak 2004'te Erbakan'ın istifasıyla genel başkanlık görevini vekaleten üstlenmiş, 8 Nisan 2006'da yapılan kongrede yeniden seçilmiştir. 2007 genel seçimlerinden sonra genel başkanlık görevini Numan Kurtulmuş'a devretmiştir.

Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu'nda da görev almış ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin genel başkanlığını yürütmüştür. Kutan'ın siyasi kariyeri boyunca "İslamcı" çizgideki politikaları ve özellikle milli değerlere vurgu yapmasıyla bilinmektedir.

7 Ekim 2024 tarihinde Güven Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir.

Recai Kutan, 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten üç çocuk sahibi olmuştur. Eşi Mebrure Kutan, 2009 yılında vefat etmiştir. Kutan iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca biliyordu.

 

Bakmadan Geçme