Sabit yaz saati uygulamasıyla Türkiye'de 20 milyar liralık enerji tasarrufu
2016'dan bu yana devam eden sabit yaz saati uygulaması, Türkiye'ye 11 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlayarak 20 milyar liradan fazla ekonomik kazanç getirdi.
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, sabit yaz saati uygulamasının ekonomik ve çevresel katkılarını değerlendirdi. Türkiye'de 2016’da kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini hatırlatan Erdem, bu uygulamanın gün ışığından maksimum fayda sağlama amacı taşıdığını belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, sabit saat uygulamasının hem ekonomik hem de çevresel anlamda önemli kazanımlar sunduğunu ifade eden Erdem, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, uygulamanın başladığı 2016 yılından bugüne kadar 11 milyar kilovatsaat enerji tasarruf edilerek, 20 milyar lirayı aşan bir ekonomik katkı sağlandı" dedi. Ayrıca, sabit saatin insanların hormonal dengesine olumlu etkisi olduğuna da dikkat çekti.
Erdem, Avrupa'nın kış saati uygulamasını kaldırma yönünde adımlar attığını anımsatarak, kış saati uygulamasına geçmeyen Japonya, Çin, Hindistan ve Arap Yarımadası gibi ülkeler hakkında bilgi verdi. Türkiye'de coğrafi konum ve toplumsal ihtiyaçların göz önünde bulundurulduğunu vurgulayan Erdem, sabit saat uygulamasının enerji tasarrufuna olan katkısına dikkat çekti.
Türkiye’de mesai ve ders başlangıç saatlerinin, gün doğumu ve batımı saatlerine göre valiliklerin yetkisi doğrultusunda belirlendiğini aktaran Erdem, "Toplumsal ihtiyaçlar ve gün ışığı dikkate alınarak, mesai ve okul saatlerinin planlanması önem taşıyor" dedi.