• Haberler
  • Memur
  • 'Sağlık Bakanlığı faturayı sağlık emekçileri ve vatandaşa kesiyor'

'Sağlık Bakanlığı faturayı sağlık emekçileri ve vatandaşa kesiyor'

Sağlık Bakanlığı'nın aşı krizine dair eleştirilerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, 'Faturayı sağlık emekçileri ve vatandaşımıza kesiyor' dedi.

Türkiye’deki aşı krizi derinleşirken, Sağlık Bakanlığı’nın zamanında ihaleye çıkmaması nedeniyle yaşanan aşı stok yetersizliği sağlık hizmetlerini aksatıyor. Bu konudaki sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yapan CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Şahbaz, “İdareli aşı kullanımı uyarısında bulunan İl Sağlık Müdürlükleri hekimlerimiz ile vatandaşlarımızı karşı karşıya getiriyor. Sorumluluktan kaçan Sağlık Bakanlığı faturayı yine sağlık emekçileri ve vatandaşımıza kesiyor” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında bakanlığın depolarındaki aşıların tükendiği ve Aile Sağlığı Merkezlerine aşı gönderilemediği belirtilirken, aradan geçen iki aylık süreçte aşı krizinin hâlâ çözülememesi tepkilere neden oldu. Hayati önem taşıyan Hepatit B, DT (Difteri ve Tetanos) ve KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşılarının tedarik edilememesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalar yaratıyor. Şahbaz, aşı teminindeki sıkıntının sürdüğünü ve bu konuda defalarca şikâyet ve taleplerin dile getirildiğini kaydetti.

“Bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin sağlığı hiçe sayılıyor”

Sağlık Bakanlığı’nın ihmalinin halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Şahbaz, “Günümüzde bir yandan aşı tereddütü artarken bir yandan da aşı stoklarımız düşüyor. Bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin sağlığı hiçe sayılıyor! Aşılarda kriz yaşamamızın nedeni, Sağlık Bakanlığı’nın devlete aşı temin etmekte aciz kalmasıdır” dedi. Şahbaz, bakanlığın aşı ihtiyacını belirlemek için gerekli planlamayı yapmadığını ifade etti.

“Hangi çocuk aşılanacak, hangisi bekleyecek?”

Türkiye’de bir Aile Hekimine iki aşı düştüğünü belirten Şahbaz, sağlık çalışanlarının aşı temininde karşılaştıkları zorlukları dile getirdi. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekimlerin, sınırlı sayıda aşı ile sadece kendi bölgelerindeki çocuklara aşı yapabildiğini, misafir çocukların ise yönlendirilmek zorunda kaldığını kaydetti. “Hangi çocuk aşılanacak, hangisi bekleyecek?” sorusunu soran Şahbaz, bu durumun sağlık çalışanlarının üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.

“Aşı tereddütüne karşı verilen mücadele sekteye uğruyor”

Aşı reddinin arttığını belirten Şahbaz, aşı yokluğunun bu durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. “Aşıya ihtiyaç duyan yetişkin hastaların öncelik sıralamasında bebek ve çocuklardan sonra gelmesi, hekimlerimizle vatandaşlarımızı karşı karşıya getiriyor. Bu da sağlıkta şiddeti artırıyor” dedi.

“Sağlık Bakanlığı faturayı aile hekimleri ve vatandaşa kesiyor”

Sorumluluk almaktan kaçınan Sağlık Bakanlığı’nın, aşı krizinin gündem olmasıyla birlikte temmuz ayında ihale açtığını belirten Şahbaz, bu sürecin uzamasıyla halk sağlığının tehlikeye girdiğini vurguladı. “Aşı temini için 5 ay beklemek zorunda kalacağız. Kim bu sorumsuzluğun hesabını verecek?” diye soran Şahbaz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkın sağlığını güvence altına alacak uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti.

Sağlıkta yaşanan bu kriz, hem sağlık emekçileri hem de vatandaşlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. CHP’nin, aşıya ulaşımın önündeki engelleri kaldırma hedefi ise bu durumun çözümüne yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme