Sağlık Meslek Lisesi stajlarında büyük değişiklik
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son değişikliklerle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine dönüştürülen okulların müfredatlarında da sık sık değişiklikler yapılmaya devam ediliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son değişikliklerle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine dönüştürülen okulların müfredatlarında da sık sık değişiklikler yapılmaya devam ediliyor.
Eski adıyla sağlık meslek liseleri olarak bilinen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin bundan böyle Sağlık Hizmetleri Alanı olarak okullardaki dallara ait çerçeve programında çok önemli değişikler yapıldı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 14.04.2016 tarihinde yayımladığı “Sağlık Hizmetleri Alanının Dallara Geçiş İşlemleri” konulu yazısında bu zamana kadar bildiğimiz birçok uygulama tamamen değiştirilerek revize edilmiş.
Öğrencilerin önümüzdeki eğitim dönemlerindeki beceri eğitimleri, işletmedeki eğitimleri ve yaz stajlarındaki esaslar açıkça belirtilmiş durumda.
-Öğrenciler 10. sınıfta iken işletmede eğitim görebilecek.
-Yaz stajları iptal.
Yazıda, öğrencilerin bundan sonraki dönemde staj, beceri eğitimleri ile ilgili esasların ne şekilde olacağı ilgili şu hususlara değinilmiştir:
“Sağlık Hizmetleri alanı çerçeve programında ve haftalık ders çizelgesindeki açıklamalara göre “İşletmelerde mesleki eğitim dersi sadece 12. sınıfta uygulamaya konulmuş, eğitimin sağlık işletmelerinde gerçekleştirilmesi öngörülmüş ve yaz uygulamasının yeni programda yer verilmemiştir. Bu kapsamda alan/dal derslerinin uygulaması yönetmelik hükümleri doğrultusunda; 10. ve 11. sınıftaki teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin okulda ya da işletmelerin eğitim birimlerinde, 12. sınıftaki “İşletmelerde Mesleki Eğitim” dersinin ise işletmelerde yapılması esastır. Bu kapsamda söz konusu alan öğrencilerinin alan/dal derslerine ait eğitimlerini okulda ya da işletmelerin eğitim birimlerinde görmelerinde herhangi bir sakınca görülmemektedir.”
Buradan anlaşılan şudur ki, öğrenciler 10. ve 11. sınıfta dahi işletmede eğitimlerini yapabilirler. Yeter ki okul yöneticileri ile işletme yani hastane yöneticileri bu konuda ortak karar doğrultusunda hareket etsinler. İşletmelerde eğitim birimleri oluşturularak bu sorun çözülebilir. Oldukçada faydalı olur. Öğrencilerin kendi dallarına uygun ortama adaptasyonları da sağlanmış olur.
Burada şu farkı bilmemizde fayda var. 10. ve 11. sınıflar işletmenin bir bölümünde (bir sınıf ortamı olmalı) eğitimlerini yapabilirler. Güzel ve faydalı bir uygulama da olmuş olur. Normal beceri eğitimi yani stajlar ise sadece 12. sınıfta ve sadece yıl içinde yapılacak. Şuan ki yaz uygulamaları da 20 iş günü ya da 36 iş günü uygulaması da tarihe karışmış oluyor.
Haydi hayırlısı diyelim.