• Haberler
  • Memur
  • Sağlık-Sen: Tercih edilmeyen branşlarda mecburi hizmet kaldırılabilir

Sağlık-Sen: Tercih edilmeyen branşlarda mecburi hizmet kaldırılabilir

Sağlık-Sen'in raporuna göre, pediatri, kadın doğum ve cerrahi gibi branşların tercih edilmemesi halk sağlığı sorununa yol açabilir.

Sağlık-Sen, ‘Üniversite Hastanelerinde Görev Yapan Hekimlerin Sorunları Çalıştayı’nın sonuç raporunu yayımladı. Raporda, tıp fakültesi mezunlarının pediatri, kadın doğum ve cerrahi gibi branşları tercih etmemesi durumunun halk sağlığı problemine dönüşme riski taşıdığı belirtildi.

Sağlık-Sen’in internet sitesinde yayımlanan raporda, üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler ve asistanların yaşadığı sorunlar ele alındı. Raporda, sistemden kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı. Ayrıca, hekimlerin ekonomik, özlük ve sosyal haklarına, çalışma koşullarına ve hastanelerin fiziki durumlarına yönelik çözüm önerilerine yer verildi.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

• Hekim ve Asistanların Sorunları: Üniversite hastanelerinin hizmet binalarının eski ve fiziki şartlarının yetersiz olması nedeniyle hekimlerin bu hastaneleri tercih etmediği vurgulandı.

• Branş Tercihleri: Tıp fakültesi mezunlarının pediatri, kadın doğum ve cerrahi gibi branşları tercih etmemesi halk sağlığı problemine dönüşebilir. Bu nedenle, asistanlık süresi ve sonrası çalışma şartları, iş yükü, maddi olanaklar ve mecburi hizmet süreleri gibi konularda acil düzenlemeler yapılması gerektiği belirtildi.

• Ücret Farklılıkları: Üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan hekimler arasında maaş, sabit ek ödeme, taban ek ödeme, teşvik ek ödeme ve nöbet ücreti gibi kalemlerde ciddi farklar olduğu gözlendi. Bu farkların azaltılarak ücretlerde standardizasyon sağlanması gerektiği ifade edildi.

• İntörn Doktorluk: İntörn doktorların görev ve yetkileri konusunda belirsizlikler bulunduğu, görev ve sorumluluklarının net olarak belirlenerek standardize edilmesi gerektiği belirtildi.

• Personel Eksiklikleri: Üniversite hastanelerinde sağlık profesyoneli eksiklikleri olduğu, yatak başına düşen ebe-hemşire sayısının Sağlık Bakanlığının personel dağılım cetveline uygun olarak giderilmesi gerektiği vurgulandı.

• Yan Dal Uzmanları: Küçük ve orta ölçekli illerdeki tıp fakültelerinde yan dal uzmanlarının bulunmayışı, hizmet sunumunda aksaklıklara yol açmaktadır. Sağlık Bakanlığının yan dal uzmanları için oluşturduğu sözleşmeli çalıştırma formülüne benzer uygulamaların tıp fakülteleri hastaneleri için de uyarlanması gerektiği belirtildi.

• Emeklilik Gelirleri: Hekimlerin döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması gerektiği, çalışırken elde edilen sosyo-ekonomik düzeyin emeklilik döneminde de devam etmesi gerektiği ifade edildi.

• Akademik Çalışmalar: Tıp fakültelerinde yapılan eğitim faaliyetleri ve bilimsel çalışmaların akademisyenlerin puantajındaki etkinliğinin artırılması gerektiği, akademik çalışmalara yoğunlaşan hekimlerin klinik hekimlere göre ek ödemelerde geride kalmasının önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

Sağlık-Sen’in raporunda, tercih edilmeyen branşlarda mecburi hizmetin kaldırılabileceği ve riskli branşların ek ödemelerinde risk çarpanı uygulamasının getirilebileceği önerildi.

Bakmadan Geçme