• Haberler
  • SAÜ'de'Otomotiv Zirvesi 16' düzenlendi

SAÜ'de'Otomotiv Zirvesi 16' düzenlendi

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik: - 'Ülkemizin imkanları var. Yeter ki öğrenilsin, dünyayla rekabet edilebilinsin. Yeter ki bir şeyin bir adım ilerisi yapılsın'

SAKARYA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Ülkemizin imkanları var. Yeter ki öğrenilsin, dünya ile rekabet edilebilinsin. Yeter ki bir şeyin bir adım ilerisi yapılsın." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Sakarya Teknokent, Adaptto, SAÜ Makine Mühendisliği Topluluğu ve SAÜSİ işbirliğince Kültür ve Kongre Merkezinde "Otomotiv Zirvesi 16" düzenlendi.

Bakan Yardımcısı Çelik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gençlere ihtiyacı olduğunu, nitelikli, kaliteli Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretimin her şeyin önünde geldiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda istikrarsızlık yaşandığını ve ülkenin ekonomide de iyi olmadığını dile getiren Çelik, "2000'li yıllarda dünya ekonomik bir kriz yaşadı. Ekonomik kriz bizim üzerimizde çok fazla etkili olmadı ama dünya ekonomisine etki etti. İstikrar, yatırımları getiriyor. Milyar dolarlar mertebesinde doğrudan dış yabancı yatırım, istikrarlı olan ülkeydi. Bizim ülkemizde bu anlamda ciddi dış yatırımlar alındı. Ciddi mesafeler kaydedildi, bu da disiplinle sağlanıyor." diye konuştu.

Çelik, imalat sektörünün ekonomi içerisinde önemli bir yer kapsadığını ve imalat sektörü içerisine bakıldığında otomotivin ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Teknolojinin belli sınıflandırmalar üzere değerlendirildiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Ar-Ge'ye dayalı bilişim özellikleri olan ve sonuçlanan ürünlerin birçoğu yüksek teknoloji ürünleridir. Orta yüksek teknoloji ürünlerde, bir alt kademede değeri vardır fakat onlar da pahalı. Bunlar da çevreye zararı az ve KDV oranı yüksek üretimlerdir. Karayolunda seyreden tüm taşıtlar bu orta yüksek teknoloji sektörü içerisinde yer alır. Bizim, bilinmeyenleri keşfetmek, keşfedilenleri hayata döndürmek, insanların hizmetine sunmak üzere gayret göstermemiz gerekiyor. Üniversiteler, teknokentler, tasarım merkezleri bu işler kuruluyor. Bir üniversite öğrencisi, beyni, araştırması ve geliştirmesiyle 'Facebook'u kurdu. Girişimcilik yaşı 20 yaş grubunun altında. Gençler, dünyanın dengesini değiştirecek, yeni üretimlerin mucidi olabilirler. Buna azmetmek ve inanmak lazım."

Çelik, ülkenin, karayolu taşıt üretiminde 2 basamak yükselerek dünyada 15'inci sırada yer aldığını belirtti.

Gençlerin kendilerini yeniliğe, araştırma ve geliştirmeye vermelerini gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, Avrupa Birliği'nde hafif ticari araç üretimi ve otobüs üretiminde birinci, otomobilde 7, toplam üretimde ise 5'inci sırada. 2016 yılı başı itibarıyla Ar-Ge merkezleri önemli bir artış gösterdi. Otomotiv ana sanayinde 14 Ar-Ge merkezi, yan sanayide 54, toplam 68 Ar-Ge merkezi var. Tüm öğrencilerimiz için laboratuvar sonuna kadar açık olması lazım. Ülkemizin imkanları var. Yeter ki öğrenilsin, dünyayla rekabet edilebilinsin. Yeter ki bir şeyin bir adım ilerisi yapılsın. İyi para kazanılacak, bireyi, ülkeyi zenginleştirecek, insanlığa faydalı olacak bir adım bizden olmalı."

Bakmadan Geçme