• Haberler
  • Memur
  • Sayıştay eğitim alanındaki usulsüzlükleri ortaya çıkardı

Sayıştay eğitim alanındaki usulsüzlükleri ortaya çıkardı

Sayıştay raporunda, özel okulların devlet katkısı almak için personel sayılarını fazla gösterdiği, mezun olamayan öğrencileri stajyer gibi kaydederek ödemeler aldığı ve üniversitelerde kadroların kişiye özel ilanlarla doldurulduğu ortaya konuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından staj yapan öğrenciler için işletmelere katkı payı ödemesi yapılırken, Sayıştay denetiminde bazı özel okulların kendilerini işletme olarak gösterip bu ödemeleri usulsüz şekilde aldığı tespit edildi. Raporda, birçok işletmede personel sayısının eksik veya fazla gösterilerek fazla ödeme alındığı belirtildi. Örneğin, bir işletme 62 öğrenci için ödeme alırken personel sayısı sıfır, başka bir işletme ise 87 öğrenciye rağmen yalnızca 1 personele sahip görünüyor. Ayrıca, bazı okullar mezun olamayan öğrencileri staj yapıyormuş gibi göstererek bu öğrencilere yönelik devlet katkısını almaya devam etti.

Raporda, özel okulların, Mesleki Eğitim Kanunu’na aykırı şekilde stajyer öğrenci bildirimlerinde bulunduğu ve e-Okul sistemine işletme gibi kaydedildiği de ifade edildi. İl özel idarelerinin eğitim harcamalarına ayırmaları gereken payı düşük tutması da bir başka tespit oldu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde yurtların atıl bırakıldığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde ise öğretim üyesi kadrolarına kişiye özel ilanlarla atama yapıldığı belirtildi. Niğde’de 140 m² büyüklüğünde 24 daire, yıllardır kullanılmayan yurt binasında boş dururken, Muğla'da öğretim üyeliği kadrolarına, ilanlarda kişiye özgü spesifik şartlar belirtilerek alım yapıldığı ortaya çıktı. Yalnızca bir kişinin başvurduğu bu kadrolara, ilgili kişiler atanmış durumda. Sayıştay, üniversitelere bu usulsüzlüklerden dolayı uyarılarda bulundu.


Sayıştay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde öğretim üyesi kadrolarına yapılan atamaların, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı olduğunu tespit etti. Raporda, bu kadrolara yönelik ilanlarda yer alan bazı örnekler şu şekilde sıralandı:

• İonia demir çağı arkaik dönem yerleşim sistemleri, ölü gömme gelenekleri ve anıtsal mimari bezemeleri alanında çalışmaları olmak

• Doçentliğini nicel karar yöntemleri alanında almış olmak ve sağlam ridge regresyon analizi alanında çalışmaları olmak

• Böceklerle ilgili faunistik ve sistematik çalışmalar yapmış olmak, entomopatojen funguslar konusunda ve uçucu yağların böcekler üzerinde toksit etkileri ile ilgili çalışmaları olmak

• Demokrat Parti, mübadele, Ermeni sorunu ve cumhuriyet döneminde eğitim konularında çalışmaları olmak

• Fiziksel aktivite, transteorik model, yaşlı sağlığı, kadın kanserleri ve namus ile ilgili çalışmaları olmak

Raporda, ilanlarda belli bir kişiyi işaret eden spesifik şartların yer aldığı, bu nedenle kadrolar için genellikle yalnızca bir kişinin başvuru yapabildiği ve başvuranların bu kadrolara atandığı belirtildi.

Bakmadan Geçme