Sayıştay kriter olmadan belediyenin personele ikramiye ödemesini eleştirdi
Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı Sayıştay denetim raporunda ikramiye ödemesinde kriter belirlenmemesi eleştirdi. Belediyelerin ikramiye ödenmesinde kriter belirlememesi sıradan bir durum haline geldi.
Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı denetim raporunda, personele ikramiye ödemelerinde kriter belirlenmemiş olmasını eleştirdi. Raporda, bazı personelin performans kriteri olmaksızın ikramiye aldığı tespit edildiği aktarıldı. Belediye Kanunu'na göre, başkanın performans ölçütleri hazırlaması ve meclise sunması gerektiği belirtildi. Ayrıca, performans sistemine göre başarılı olan personele ödeme yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, belediyenin 8 farklı daire başkanlığında çalışan 225 memura toplam 3.386.206,26 TL ikramiye ödediği belirtildi. Kurumun, objektif bir performans değerlendirme sistemi kurulması ve belirlenen kriterlere göre ikramiye verilmesi gerektiği ifade edildi. MEMUR5.COM editörü, belediyelerin ikramiye ödenmesinde kriter belirlememesi sıradan bir durum haline geldiğini kayda geçirdi.
Sayıştay raporunda şunlar kaydedildi:
1- Performans Kriteri Belirlemeksizin Belediye Personeline İkramiye Ödenmesi Memur kadrosunda bulunan bazı personele herhangi bir objektif kriter ve performans ölçütü olmadan ikramiye ödendiği tespit edilmiştir.
2- 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38’inci maddesine göre, Belediye Başkanı, personelin performans ölçütlerini hazırlamak, uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları da meclise sunmakla görevlidir.
3- Aynı Kanun’un “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18’inci maddesinde, belediye meclisinin görevlerinden birisinin, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve kabul etmek olduğu belirtilmiştir.
4- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Personel istihdamı” başlıklı 22’nci maddesinin son fıkrasında belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının % 10’unu ve Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (30.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere çalıştıkları sürelerle orantılı olarak büyükşehir belediye encümeni kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebileceği hüküm altına alınmıştır.
5- Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme ile belediye memurlarına yapılacak ikramiye ödemelerinin hesabında esas alınacak 30.000 gösterge rakamı 36.000 olarak değiştirilmiştir.
6- Belirtilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere; belediyelerde, personelin performansını ölçmek üzere bir sistemin oluşturulması gerekmekte ve bu sistemden alınan verilere göre objektif bir şekilde başarılı olduğu tespit edilen memurlara encümen kararı ile ikramiye ödenebilmektedir.
7- Performans sisteminin kurulmadığı bir ortamda, yöneticilerin sübjektif değerlendirmeleri neticesinde belirlenen memurlara ikramiye ödenmesi durumu ortaya çıkacaktır.
8- Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı iş ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda, ilgili daire başkanlığı tarafından hazırlanan ve genel sekreter oluru alınarak encümene sunulan listelerde yer alan 8 farklı daire başkanlığında çalışan 225 memur personele toplam 3.386.206,26 TL ikramiye ödendiği, encümen kararlarında söz konusu personelin mesai mefhumu gözetmeksizin özverili çalışmaları gibi genel ifadeler ve sübjektif değerlendirmelere binaen ikramiye ödemesine hak kazandığının belirtildiği tespit edilmiştir.
9- Kamu idaresi tarafından, objektif bir performans değerlendirme sistemi kurulmasına yönelik somut adımlar atılması amacıyla gerekli çalışmalara başlandığı bildirilmiştir.
10- Sonuç olarak, kurum bünyesinde mevzuatın öngördüğü şekilde performans kriterlerinin belirlenmesi, bu performans kriterlerine dayanarak personelin başarı ölçümünün gerçekleştirildiği bir sistemin kurulması ve bulguda bahsi geçen ikramiyelerin objektif kriterlere göre başarılı bulunan personele ödenmesi gerekmektedir.