Seçim bitti: Siyaset ve bürokraside geniş çaplı değişim kapıda
Mutat olduğu üzere her seçim sonrasında değişim rüzgarları eser. Bakanlık bekleyenler ile üst düzey atama bekleyenler kulise başlarlar. Bazen de bu seçimde olduğu gibi değişim kaçınılmaz hale gelir.
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri tamamlandı. Anamuhalefet partisi CHP seçimden birinci parti olarak çıkarken, 22 yıldır merkezi ve yerel yönetimde kesintisiz iktidar olan AK Parti ilk kez ikinci sıraya düştü. Dolayısıyla Ankara'nın siyasi ve bürokratik kulislerinde şu an göz gözü görmüyor. Kulisleri yakından takip eden MEMUR5.COM editörü, tabloyu ve beklentileri analiz masasına yatırıyor.
Yerel seçimler sonrasında ortaya çıkan tablo siyasi ve bürokratik değişikliğin sinyallerini gösteriyor. Muhtemelen kabinede değişiklik yolda... Zayıflar, sisteme yük olanlar ve atandığı kurumlara güç katamayanların bakanlıktan kenara çekileceği anlaşılıyor.
Çift maaşlı ve açgözlü bürokratların vatandaşta oluşturduğu rahatsızlık, bürokratik kibir ve hesap vermekten rahatsızlık duyan siyasi ve büroratik elitler denizin tükendiğini görüyorlar. Adeta değişim ve dönüşüm şart dedirtiyor. Elbette daha kötü değişiklik olmaması kaydıyla.
Bu çerçevede binlerce çalışanı olan kurumlarda liyakati yerlere düşüren atamaların oluşturduğu rahatsızlığın da sandığa yansıdığı görülmelidir. Ortaya çıkan sonucun bugünden yarına olan bir şey olmadığı ve yılların biriktirdiği kızgınlığın yansıması olduğu görülmelidir ve anlaşılmalıdır.
Özetle siyasi ve bürokratik yanlışlıklar damla damla birikerek sandığı patlattı. Belki tepki ağır oldu ama vatandaşın başka bir seçeneği de kalmamıştı.
Gerçi rahatına düşkün bir kesim var ki onlar için konfor alanlarına dokunulmadığı sürece sandık patlamış, ortalık toz duman olmuş çok da mesele değil. Onlar çoktan suçluyu da bulmuşlardır.
Gelinen noktada siyasi ve bürokratik yanlışlıklar iyi analiz edilemez de günah keçileri ile geçiştirilmeye çalışılırsa sonraki adımın daha sert olacağı bilinmelidir. Özellikle atamalardaki liyakatten ziyade birilerinin gözüne girme süreci dün olduğu gibi bugün de devam ederse acı son mukadder olacaktır. Unutulmamalıdır ki bozulma ve rahatısızlık atamalardan başlar ve atamalardan devam eder.
Bu anlattıklarımızı somutlaştırmamız gerekirse;
1- Kamu kurumlarındaki tosuncuklar tespit edilerek kenara çekilmeli ve işten anlayanlar görev başına getirilmelidir.
2- Kamu kurumlarındaki lüks ve şatafata son verilmelidir. Asgari ücretle çalışanları rahatsız edecek davranış sergileyen bürokratlar kenara çekilmelidir.
3- Makam araçları konusu bir daha gündeme gelmeyecek şekilde kökten çözülmeli, birilerinin çocuklarının servis aracı olarak kullanılması sonlandırılmalıdır. Özellikle lüks makam aracına düşkün bürokratlardan kamu kurumları kurtarılmalıdır.
4- Hatır gönülle bir yerlere atanma devri sonra erdirilmelidir.
5- Özel kalemde görev yapıp da genel müdürlük vb. kadrolara atanma dönemi sona erdirilmelidir. Nitekim kamuda özel kalem müdürlüğü yapıp da genel müdür kadrosu işgal etme gibi kötü bir alışkanlık dönemi başlamıştır.
6- Yönetim kurulu üyelikleri ya sınırlandırılmalı ya da işin ehli kişiler atanmalıdır.
7- Atanan bakan yardımcılarına ve diğer üst düzey görevlilere astlarının iş öğretme devri sona erdirilmeli, işin ehli ve vizyoner kişiler bu görevlere atanmalıdır.
8- Makamların birilerinin keyfine hizmet ve haz yeri olması bir kenara bırakılarak makamdan şeref alanlar yerine makamlara şeref verenlerin atanması sağlanmalıdır.
9- Eş, dost, akraba vb. etkilerle kamu görevlerine atanma devri bitirilmelidir.
10- Mülakatla atanacak görevler kariyer mesleklerle sınırlandırılmalı, onlar için de en fazla iki kat aday mülakata çağrılmalıdır.
11- Devlet imkanlarını şahsi çıkarları için kullananları cezalandıracak şeffaf sistemler kurulmalıdır. Bunun için de Kamu Görevlileri Etik Kurulu güçlendirilmelidir.
12- Kamu kurumlarındaki çalışanları rahatsız edecek üst düzey atamalardan kaçınılmalıdır. Daha açık ifadeyle söylemek gerekirse bu adam da nereden çıktı, şimdi buna da mı iş öğreteceğiz denilmeyecek liyakatte atamalar yapılmalıdır.
13- Personele tepeden bakan, birilerini memnun ettiği sürece görevde kalan kişilerden kamu kurumları temizlenmelidir.
14- Kamu kaynağı kullanan kurumlara sınavsız atama dönemi tamamen sona erdirilmelidir. Başarılı gençlerin hiçbir aracıya gerek duymadan atanacağı sistemler kurulmalıdır.
15- Kamu kurumlarında kuralları zorlayan ve kuralları takmayan adamlardan kamunun temizlenmesi sağlanmalıdır. Kamuda öyle üst düzey görevliler var ki bu adamların yönettiği kurumlardan AK Parti'ye oy çıkmayacağını kestirmek için ortalama zeka sahibi olunması yeterlidir. Bu adamlar kural-kaide tanımazlar, çalışanları böcek gibi görürler, ulaşılmazdırlar ve sadece üstlerini memnun ederler.
Daha da uzatılabilir ancak biz kısa söyleyelim anlamak isteyenler uzun anlasınlar.