• Haberler
  • Memur
  • Şehir hastanelerinde boş alanlar için kira ödeniyor

Şehir hastanelerinde boş alanlar için kira ödeniyor

Şehir hastanelerinde devasa boş alanlar için kira ödenmesi, kamu kaynaklarının israfına neden oluyor. Eski CHP Milletvekili Dr. Fikret Şahin, bu durumun hastaneler için gereğinden fazla ödeme yapılmasına yol açtığını vurguladı.

Türkiye’nin şehir hastaneleri, kamu özel işbirliği (KÖİ) modeliyle işletilmesine rağmen, büyük boş alanlar için halkın parasının israf edildiği ortaya çıktı. Şehir hastanelerinin kiraları, metrekare bazında hesaplandığı için, sadece sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlar değil, aynı zamanda devasa boş ve kullanılmayan alanlar da kira bedeline dahil ediliyor.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, uçak inmeyen havalimanlarından yolcusu olmayan tren garlarına kadar birçok örnekte olduğu gibi, şehir hastanelerinde de benzer bir durum yaşanıyor. Hastaneler, poliklinikler, hasta odaları, ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri gibi doğrudan sağlık hizmeti verilen alanların yanı sıra, boş duran geniş kapalı alanlar da kira hesaplamasına katılıyor. Bu nedenle, hastane içindeki tüm kapalı alanlar, sağlık hizmeti veriliyormuş gibi değerlendirilerek kira bedeline dahil ediliyor.

Eski CHP Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Türkiye’deki 18 şehir hastanesinin toplam kapalı alan büyüklüğünün 8 milyon 932 metrekareye ulaştığını belirtti. Şahin, yatak başına düşen ortalama kapalı alanın 313 metrekare olduğunu, İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde ise bu oranın 375 metrekareye çıktığını vurguladı. Şahin, ihtiyaç duyulandan çok daha fazla kapalı alan yapılmasının, hastane şirketlerine aşırı ödemeler yapılmasına neden olduğunu söyledi.

Dr. Şahin, bu yapıların kamu yararına uygun olmadığını ve şeffaflık eksikliği ile halkın parasının israf edildiğini ifade etti. Ayrıca, kira bedellerinin dövizle hesaplanıp her yıl enflasyon oranına göre artırılmasının bütçeyi olumsuz etkilediğini belirtti. Şahin, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan şehir hastanelerinin kamulaştırılmasını talep etti ve 2023’te 27.7 milyar lira olan kira ödemelerinin bu yıl 57.6 milyar liraya çıkacağını öngördü.

Bakmadan Geçme