• Haberler
  • Memur
  • Sendikalı memura gece yarısı müjdesi: Toplu sözleşme ikramiyesi yeniden ödenecek

Sendikalı memura gece yarısı müjdesi: Toplu sözleşme ikramiyesi yeniden ödenecek

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri gece tamamlanan torba teklife, sendikalı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme de ilave edildi. Düzenleme yasalaştığında memurlar 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri gece tamamlanan torba teklife, sendikalı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme de ilave edildi. Düzenleme yasalaştığında memurlar 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak.

En düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükselten düzenlemenin de yer aldığı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon toplantısı saat 00.25’te tamamlandı.

AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığındaki toplantının bitmesine kısa süre kala milyonlarca memuru sevindirecek bir önerge Komisyon gündemine geldi. AK Parti ve MHP milletvekilleri sendikalı memurlara  toplu sözleşme ikramiyesi verilmesine öngören önerge verdi. Önerge Komisyonda kabul edildi. Kanun teklifinin tamamı oylanarak kabul edildi. 

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştıktan ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra memurlar, 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak.

Milyonlarca memur açısından “müjde” olarak nitelenebilecek düzenlemeye ilişkin önerge şöyle:

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan 2/2290 esas numaralı Kanun Teklifine aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

"27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir:

"Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık veya ücretleri ile birlikte aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz. Bu fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmi Gazete'de yayımlanan en son tebliğ esas alınır."

 

 GEREKÇE

Önerge ile, kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi amaçlanmaktadır."

Sendikalı memura gece yarısı müjdesi: Toplu sözleşme ikramiyesi geri geldi

Erdoğan söz vermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM'nin iptal ettiği toplu iş sözleşmesi ikramiyesi konusunda 16 Mart'ta söz vermişti: "Yanlış kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız."

 CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin (AYM) memurların toplu iş sözleşmesi ikramiyesi almalarına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesini de değerlendiren Erdoğan şunları kaydetmişti:

"Hep toplu görüşmemizde yeni imkanlar getirerek memurlarımızın haklarını iyileştirmeyi sürdürüyoruz. Ancak ülkemiz ve milletimiz yararına attığımız her müspet adımda olduğu gibi burada da muhalefetin engellemeleriyle karşılaşıyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesi bu kazanımlardan birisidir. 7'nci dönem kamu toplu sözleşmesiyle üye sayısı yüzde 2'yi geçen sendikaların mensuplarına aylık 538 lira ödeme yapıyorduk ancak bu düzenleme ana muhalefetin başvurusundan dolayı Anayasa Mahkemesi tarafından geçenlerde iptal edildi. Bu iptal kararıyla ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimiz maalesef 345 lira daha az aylık alacak. Bu da 2 yıllık toplu sözleşme sürecinde memurumuzun 8 bin 280 lira kaybı anlamına geliyor. Biz memurlarımızın haklarını genişletmek için gayret ederken muhalefet ise bunları Anayasa Mahkemesi'ne götürerek budamaya çalışıyor. Çalışanlarımızı ve emekçilerimizi bize karşı kışkırtmak için meydanlarda atıp tutuyorlar ama mahkeme kapılarını aşındırmaktan da maalesef geri durmuyorlar."

Bakmadan Geçme