Şeref ustanın oyuncak hasreti 23 yıldır bitmiyor

Çocukların büyülü dünyası için doğallığı ilke edinen oyuncak ustası, sabırla yaptığı oyuncakları her yaş grubundaki çocukların beğenisine sunuyor.

5 yıl otobüs ve kamyon şoförlüğü sonrası oyuncak yapmaya yönelen 56 yaşındaki Şeref Şimşek, Kırıkkale'nin Sanayi Mahallesindeki iş yerinde yaptığı yüzlerce çeşit ahşap ekolojik oyuncaklarla harikalar yaratıyor.

23 yıldır sabır ve azimle doğadaki gerçek objelerden esinlenerek oyuncaklar ürettiğini belirten Şeref usta, oyuncak yapımında çocukların sağlığına zarar verecek bir katkı maddesi de kullanmadığını söyledi.

Çocukların ve çevrenin sağlığını diğer bir deyişle ekolojik yani organik oyuncaklar üreten Şeref usta, çocuklara oyuncaklarını boyayabilecekleri, anne babaları ile birlikte tasarlayabilecekleri bir fırsatı da sunuyor.

Yıllardır büyük bir zevkle ve kendi tasarımlarıyla oyuncak imalatı yapan Şeref usta yaptığı açıklamada ekolojik oyuncakların yanı sıra okul öncesi eğitim materyalleri ve rehabilitasyon merkezlerindeki engellilere de özel ürünler imal ettiğini belirtti.

Oyuncak yapma sanatı becerisini ilkokuldaki öğretmeni sayesinde kazandığını anlatan Şeref usta, şunları söyledi:

"İyi bir öğretmende okudum. Öğretmenime rahmet diliyorum. Ona müteşekkiriz tabi ki. Okulda iken resmim iyiydi. Kalabalık olan sınıfımda resim konusunda ilk 10 arkadaşımdan biriydim. Baktığımı görebiliyor, yapabiliyordum. Portre çalışamıyordum ama karikatürize edebiliyordum. O zamanlar her işimizi kendimiz yapıyorduk. Şimdiki gibi çocukların bilgisayardan çıktı alıp öğretmene götürme gibi bir imkanımız yoktu. Böyle bir becerimiz vardı. Bu işe 23 yıl önce başladım. Arkadaşlarım resimler yapıyordu. Yabancı ülkelerin kahramanlarını yapıyorlardı. Ben de bunun üzerine bizim tarihimiz ve doğamız, resimlerimiz daha güzel. Keloğlanımız, Nasrettin hocamız, Hacivat, Karagöz, Zenne. Bunlar daha çok dedim. Onların çizgi filmlerindeki kahramanlarını kendi kahramanlarımıza dönüştürdük."

Esas mesleğinin otobüs ve kamyon şoförlüğü olduğunu belirten Şeref usta, "Tabi ki geleceğe yönelik bazı hayallerim vardı. O hayallerimi gerçekleştirmek için bir yerden başladık. Zamanla müşteri talepleri bizi bu yönlere getirdi. Burada tüm oyuncakları değişik doğal ahşaplardan yapıyoruz. Duvar süsleri, yapbozlar, günümüzün gereksinimleri olan taşıtları, kuklalar, özel ürünler ve daha birçok çeşit yapıyoruz. Kullandığımız materyaller ekolojik ürün yani doğal ağaçlarla yapıyoruz. Hatta oyuncak yapımında kullandığımız yapıştırıcılar da bile çocuk sağlığı standartlarına uygunluğu açısından boyalara dahi büyük özen gösteriyoruz. Bir zamanlar ülkemizde yoktu. Ama şimdi üreten arkadaşlarımız var." dedi.

Ürettiği oyuncaklarla bir çocuk gibi oynayarak sevindiğini hatırlatan Şeref usta sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben hala büyümedim. 4 yaşını bir türlü geçmedim. Hala oyuncakları yaparken zevk alıyorum. Torunlarımla çok fazlasıyla oynuyorum. Oyuncak yapımında genelde ülkemizde ve dünyanın her tarafında oyuncakta en çok kullanılan "kayın ağacını" tercih ediyoruz. Sert ağaçların tornada işlenmesi çok daha kolay oluyor. Fındık ağaçlarından da özel ürünler olabiliyor. Tamamen doğal. Avrupa'da bunlar çok yaygın. Onlar da kiraz ağacı ve vişne ağacı kullanıyorlar. Ağacın her parçasından oyuncak olabilir. Oyuncak yapımında müşterilerin talepleri de oluşuyor ama, biz kendimiz talep edersek özgün tasarım ortaya çıkmış oluyor. Özgün tasarımların olması için de çeşitli fuarları ziyaret ediyoruz. Hayaller kuruyor ve neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Ve gerçekten doğadaki yaşayan bir hayvan figüründen, yapısından, taşıtına kadar bunu anlatırken de çocuğa en basit örneklerle nasıl anlatırız diye o seviyelerde düşünmek gerekiyor. Oyuncakta önce kopye ediyorsunuz daha sonra da özgün tasarımlar geliyor. Özgün kalıplarınız ve modelleriniz oluşuyor. Tabi ki sonunda bir tarz oluşturuyorsunuz. Hayallerinizi gerçek dünyadaki olayları buraya taşıyamazsanız ürünleri ve materyalleri de çıkaramazsınız demektir."

 Şeref usta, ailelere mümkün mertebe yarı mamul oyuncak tavsiye ettiklerini belirterek, "Okul öncesi çocuklara yarı mamul ürünler yapıp çocukların bu ürünleri kendilerinin çeşitli boyama tekniklerini de kullanarak tamamlamasını istiyoruz. Zaten eğitimciler de bizlerden o şekilde ürünler talep ediyor. Çocuklarda bu sayede öz güven becerisi de ortaya çıkıyor. Ayrıca oyuncakları çocukların boyamasını istiyoruz. Çünkü çocuk istediği renkleri kullanmak isteyecektir. O konuda çocukları serbest bırakalım." ifadelerini kullandı.

 

Ahşabın, sıcak bir malzeme olup sağlam olduğunu kaydeden Şeref usta, oyuncakların tutkal ile çok rahat tamir edilebildiğini ve oyuncakların çocukların gelişimlerine de katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme