SGK belediyelerle masaya oturuyor

SGK, 1307 belediyenin 96 milyar TL'lik prim borcunun tahsili için yapılandırma ve taksitlendirme seçeneklerini değerlendirecek. Belediyeler borçlarını ödemezse, SGK genel bütçe vergi gelirlerinden kesinti yapacak ve son çare olarak icra yoluna başvuracak.

Türkiye genelinde 1402 belediyenin 1307’sinin toplam 96 milyar TL’lik borcu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından nasıl tahsil edileceği konusunda tartışmalara neden oldu.

Sabah gazetesinden Önder Doğan'ın haberen göre, SGK, mevzuat doğrultusunda borçlu belediyelerle görüşmeler yapacak ve ödeme yöntemleri önerilecek.

SGK, emekli maaşlarının yanı sıra 85 milyon vatandaşın sağlık, tedavi, ilaç ve tıbbi malzeme harcamalarını karşılıyor. 2023 yılında prim geliri 1 trilyon 463 milyar TL olan SGK'nın toplam geliri 2 trilyon 192 milyar TL iken, toplam giderleri 2 trilyon 232 milyar TL olarak kaydedildi.

SGK, gelir gider dengesini sağlamak için belediyelerden alacaklarını tahsil etmeye çalışacak. Belediye prim borçlarının tahsili için mevzuatta belirtilen yöntemler uygulanacak. İlk olarak, borçlu belediyelerle masaya oturulacak ve yapılandırma ve taksitlendirme imkanları sunulacak. Belediyeler borçlarını ödemezse, genel bütçe vergi gelirlerinden kesinti yapılacak. Belediyelerin ödemediği borçlar ise icra yoluyla tahsil edilecek.

SGK’ya borcu olan belediyelerin büyük çoğunluğunun borçları, belediye şirketlerine ait. Bu borçların da önemli bir kısmı CHP'li belediyelere ait.

Verilere göre, bazı büyükşehir belediyelerinin borçları dikkat çekici oranlarda şöyle arttı:

-Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 2019'da 327 milyon TL olan prim borcu, Mart 2024'te 3 milyar TL'ye ulaştı, yani beş yılda 9 kat arttı.


-İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borcu, 2019'da 70.8 milyon TL iken, Mart 2024'e kadar 46 kat artarak 3.3 milyar TL oldu.


-Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu, 160.4 milyon TL’den 5.7 milyar TL’ye çıktı, yani beş yılda 25 kat artış gösterdi.


-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2019'da 6.1 milyon TL olan borcu, beş yılda 885 kat artarak Mart 2024 itibariyle 5.4 milyar TL'ye ulaştı.


-Şişli Belediyesi'nin borcu, 127 milyon TL'den 1.8 milyar TL'ye çıkarak beş yılda 13 kat arttı.

SGK, belediyelerle yapacağı görüşmelerde borçların yapılandırılması ve tahsil edilmesi konusunda kararlılıkla ilerleyecek. Bu süreçte belediyelere ödeme bildirimleri gönderilecek ve gerekli görülmesi halinde icra yoluna başvurulacak.

Bakmadan Geçme