• Haberler
  • Emekli
  • 'Sigortalı çiftçi sayısı 460 bine düştü, emekli çalışan sayısı 2 milyonu aştı'

'Sigortalı çiftçi sayısı 460 bine düştü, emekli çalışan sayısı 2 milyonu aştı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'AKP iktidarı döneminde emekli olmak da zorlaştırıldı, emekli olarak yaşamak da zorlaştırıldı' açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunları gündeme getirerek, “AKP iktidarı döneminde emekli olmak da zorlaştırıldı, emekli olarak yaşamak da zorlaştırıldı” dedi. Emeklilerin ve çiftçilerin sıkıntılarını vurgulayan Gürer, emekli olup da gün geçirenlerin ve pazarcılık yapanların sayısının arttığını belirtti. 

Gürer, emekli sayısının artışına dikkat çekerek, “2020 yılında 747 bin kişi emekli olduktan sonra çalışıyordu, bugün ise bu rakam 2 milyona ulaştı. Çünkü emekli olduktan sonra çalışmadan yaşamak çok güç hale geldi” ifadelerini kullandı. Emeklilerin zorunlu olarak kayıtlı çalıştığını vurgulayan Gürer, kayıt dışı çalışanların sayısının da arttığını dile getirdi. 

“Çiftçilerin de büyük bir çıkmazda”

Çiftçilerin sorunlarına da değinen Gürer, emeklilik primleriyle ilgili verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı, çiftçi ve esnaf için BAĞ-KUR priminin 9 binden 7200 güne düşürüleceği sözünü vermişti ama aradan iki yıla yakın süre geçti, bu konuda hiçbir düzenleme yapılmadı” dedi. 

Gürer, 2009 yılında 1 milyon 16 bin çiftçinin prim ödediğini, bugün bu sayının 460 binin altına düştüğünü kaydetti. “Artık çiftçiler prim bile ödeyemez duruma geldi, dolayısıyla emeklilik hakkına erişimleri de zorlaştı” dedi. 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin emekli maaşlarıyla ilgili uygulamalarını eleştiren Gürer, “Yüzde 70 olan katsayı yüzde 30'a düşürüldü. Şu anda emekliler en düşük katsayı üzerinden maaşlarını alıyor ve büyük kayba uğradılar. Mutlak suretle intibak yasası çıkarılıp emeklilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme