Sigortası ödenmeyen çalışana emekli maaşı bağlanır mı?

Yargıtay, işverenin prim ödememesi nedeniyle sigortası ödenmeyen çalışana emekli maaşı bağlanabileceğine dair emsal bir karar verdi.  

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, SGK'nın işverenden her zaman prim tahsil edebileceğini belirterek, işverenden primlerin henüz tahsil edilmemiş olmasının sigortalıya aylık bağlanmasına engel olmadığına hükmetti. 

İzmir'de bir çalışan, Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'nde açtığı davada 6 bin 74 gün çalışmasının tespit edilmesini istedi. Mahkeme, SGK'ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışmasının bulunduğunu belirledi ve bu tespit Yargıtay tarafından onaylandı. Bunun üzerine işçi, SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulundu. Ancak SGK, işveren tarafından prim ödenmediği ve kurumun da tahsilat yapmadığı gerekçesiyle 5 bin günlük prim ödeme koşulunun oluşmadığını belirterek talebi reddetti.

İzmir 8. İş Mahkemesi'nde dava açan işçi, Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'nin kararının kesinleşme tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini istedi. Mahkeme, davayı reddetti. Davacı işçinin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire kararında, davacının ilk sigortalı işe giriş tarihinin 01 Mayıs 1979 olduğu, 31 Kasım 2006 tarihine kadar 6 bin 74 prim ödeme günü, 29 yıl 7 ay 1 gün hizmet süresi bulunduğu ve 68 yaşını tamamladığı belirtildi. Yargıtay, "Davalı kurumun, mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra diğer şartlar oluşmuşsa aylık bağlama istemlerini yapması gerekmektedir. Bununla birlikte, sigortalının sorumlu olmadığı bir durumdan dolayı davacının yaşlılık aylığı talebinin reddi usul ve yasaya aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Hukukçular, Yargıtay'ın kararını değerlendirerek, dava konusunun yıllar öncesine ait bir problemin çözümüne yönelik olduğunu belirtti. SGK'nın 'e-hizmet' kapsamında prim dökümlerinin internet ortamında yayınlandığını hatırlatan hukukçular, prim ödemelerinin takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sigortalıların ilerde mağdur duruma düşmemeleri için bireysel önlemler almaları gerektiği konusunda uyarıda bulundular.

 

Bakmadan Geçme