• Haberler
  • Memur
  • Sinan Ateş davası başladı: MHP'nin talebi reddedildi, o sanık salondan atıldı

Sinan Ateş davası başladı: MHP'nin talebi reddedildi, o sanık salondan atıldı

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 22 sanıklı davanın görülmesine bugün başlandı. Duruşmaya çok sayıda siyasi lider ve Ateş'in ailesi katıldı. Gündemde yeni iddianame de var.

30 Aralık 2022'de Ankara Çukurambar'da katledilen Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin dava bugün başladı. 22 tutuklu sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması Sincan Cezaevi'nde görülüyor.

Kimler Davayı Takip Ediyor?

Davayı izleyenler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ve bağımsız siyasetçi Sinan Oğan yer aldı. Sinan Ateş'in annesi ve kız kardeşi de duruşma salonunda hazır bulundu.

Üç Sanık İçin Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Talebi

İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı, olay yerine getirip ardından kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt hakkında, Sinan Ateş'e yönelik tasarlayarak kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Sanıklardan 'silahlı eylemi organize ettiği' iddia edilen Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise 'suça azmettiren' olarak aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar ise iştirak halinde işlenen suça yardım etmekten yargılanıyor.

Davayı Takip Eden Siyasilerin Açıklamaları

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, davanın adaletin sağlanması açısından önemine değindi. Özdağ, "Cinayetin gerçekleşmesinden bu yana yaşananlar, hukuk devletinin nasıl tasfiye edildiğinin açık kanıtıdır. Umudumuz, mahkeme sürecinin anayasaya ve yasalara uygun yürümesi ve suçluların adalete teslim edilmesidir," dedi.

Güvenlik Önlemleri

Duruşma öncesinde Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevi kampüsüne giden yolda trafik ve çevik kuvvet polisleri tarafından bazı araçlar arandı. Cezaevine giden yolda trafik yoğunluğu yaşanırken, yol kenarında TOMA araçları bekletildi. Cezaevi kampüsünde 10 kilometre çapında güvenlik önlemleri alındı. Kampüs önünde onlarca çevik kuvvet aracı ve çevik kuvvet polisleri beklerken basın için ayrı bir alan hazırlandı. Kamuoyunun yakından takip ettiği davayı çok sayıda gazeteci de izliyor.

Ayşe Ateş: Beklentimiz Yeni Bir İddianame

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, "Beklentimiz, ayrılan dosyadaki 17 kişinin hakkında gerekli işlemlerin yapılarak dosyanın birleştirilmesi ve yeni ve doğru bir iddianamenin yazılmasıdır. Eksik deliller var. İddianamedeki boşlukların doldurulması ve yargılanmanın başlamasını istiyoruz," dedi.

Doğukan Çep Salondan Atıldı

Sanıklardan Doğukan Çep, duruşma öncesinde müşteki sıralarında oturanlara yönelik sözleri nedeniyle kolluk personeli tarafından duruşma salonundan çıkarıldı. Mahkeme başkanı, tarafları sakin olmaya davet ederek, tahriklere kapılmamaları gerektiğini belirtti. Mahkeme başkanının uyarılarının ardından Çep, duruşma salonuna getirildi.

MHP'nin Katılma Talebi Reddedildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adına avukatlar İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak, davaya katılma talebinde bulundu. Savcılık makamı, MHP'nin 'suçtan zarar görmediği' gerekçesiyle talebin reddedilmesini istedi ve mahkeme başkanı bu yönde karar verdi.

Özgür Özel'den Paylaşım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, duruşma salonunda Ayşe Ateş ve Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte fotoğraf paylaşarak, "Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş suikasti davasını Sincan'da takip ediyoruz. Yanı başında olacağız demiştik, Ayşe Hanım adalet tecelli etmiştir diyene kadar yanı başındayız" ifadesini kullandı.

Dava, Sinan Ateş'in öldürülmesinin ardındaki sır perdesinin aralanması ve adaletin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Sincan Cezaevi'nde görülen ilk duruşmada, sanıkların savunmaları, tanık ifadeleri ve deliller değerlendirilecek. Kamuoyunun yakından takip ettiği davada, adaletin sağlanması bekleniyor.

 

Bakmadan Geçme