Sinan Ateş davasına bugün devam edilecek

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın 2'nci duruşmasında 22 sanıktan 18'inin savunması alındı.

Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşması, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda gerçekleştirildi. Duruşmada 22 sanıktan 18'inin savunması alındı ve duruşma, 5 gün sürmesi planlandı.

Duruşma sırasında mahkeme, sanıkların tüm taleplerini tek tek okuyarak reddetti ve yargılamaya devam kararı verdi. Duruşmaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekilleri Deniz Demir, Mahir Polat, Gül Çiftçi, Deva Partisi Milletvekili İdris Şahin ve İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu da katıldı. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ve yakınları da duruşmayı izlemek üzere salonda yer aldı.

Dava öncesinde Sinan Ateş'in avukatı Ali Yücel'in davadan çekildiği iddiası gündeme geldi. Ancak Yücel, bu iddiaları yalanlayarak, eşinin ve çocuğunun hastanede olduğunu, dolayısıyla katılamadıklarını belirtti. Yücel, vekaletinin dosyada durduğunu ifade etti. 

Duruşmada ayrıca, Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin olay anını gösteren güvenlik kamerası görüntülerinin analizini içeren bir bilirkişi raporu da dosyaya eklendi. Raporda, cinayetin gerçekleştiği Kızılırmak Mahallesi 1156. Sokak üzerindeki iş yerinin güvenlik kamerası görüntülerinin, silahlı saldırı anının öncesini ve sonrasını gösterdiği belirtildi. Özyağcı'nın, Ateş'in solunda bulunan Selman Bozkurt'a ateş ettiği ve Keçik'in, yerde yatan Ateş'in üzerinden tabanca alarak Özyağcı'nın kaçtığı tarafa doğru ateş ettiği ifade edildi.

Tutuklu sanık Doğukan Çep, bilirkişi raporuna itiraz ederek, Selman Bozkurt'un vurulduğu yerin yanlış belirtildiğini savundu. Diğer sanık avukatları da bilirkişi raporuna itiraz etti. Duruşma sırasında sanıkların avukatları, duruşmanın kapalı görülmesi talebinde bulundu ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti.

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, adaletin sağlanması için mahkeme önünde bir konuşma yaptı. Adaletin gerçekleşmesini beklediklerini belirten Ayşe Ateş, "Devletimizin ayakta kalması için milletimizin birlik ve barışı, adaletin tecellisi her şeyden önemlidir" dedi. Ayrıca, "Hakkaniyetli, hukuka uygun adaletin sağlanması en büyük arzumdur" şeklinde ifadeler kullandı.

Maktul Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, "Benim oğlumun katilleri dışarda, azmettiricileri burada" diyerek sanıklara olan öfkesini dile getirdi. Sinan Ateş'in kardeşleri de adaletin sağlanması için davadan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Duruşma sırasında bazı izleyicilerin tepkileri nedeniyle mahkeme başkanı, duruşmaya ara vermek zorunda kaldı. Duruşmanın ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, mahkemenin aceleci bir şekilde karar verdiğini ve esas faillerin yargılanmadığını belirtti.

Eray Özyağcı, duruşmada savunma yaparak, "Tasarlayarak kasten kimseyi öldürmedim. Benim kastım yaralamaktı" dedi. Özyağcı, "Ben suçumu kabul ediyorum ama bu bana zulmedileceği anlamına gelmez" şeklinde ifadeler kullandı. 

Duruşmanın devamında, mahkeme heyeti, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı kalan 4 sanığın savunmalarını alacak. Dava bugün saat 09:00'da devam edecek.

Dava süreci, toplumda büyük bir dikkatle izleniyor. Savcı, 5 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis, 11 sanık hakkında ise 20 yıla kadar hapis cezası istemişti. Sinan Ateş'in ailesi, adaletin tecellisi için mücadele etmeye devam edeceklerini ve bu davayı hayatları boyunca takip edeceklerini ifade etti.

Sinan Ateş davasının ilerleyen günlerde nasıl şekilleneceği, kamuoyunda merakla bekleniyor. Dava, sadece Sinan Ateş'in ailesi için değil, adalet arayan tüm vatandaşlar için büyük bir önem taşıyor.

Bakmadan Geçme