Şirket sahipleri SSK'li olabilir mi?

Şirket sahipleri, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olarak sigortalı olamıyor ve Bağ-Kur’lu olmak zorunda. Bu durumda, şirket ortağı olarak Bağ-Kur’lu olması gereken kişiler, SSK’lı olarak gösterildiklerinde Bağ-Kur sigortalılığı retrospektif olarak başlatılacak ve SSK’lı olarak bildirilen süreler Bağ-Kur hizmet süresi olarak değerlendirilmekte. 2013 yılında kurulan ve ortağı olunan bir şirkette 4/A kolundan sigortalı olan kişiler, şirket ortaklığını devredip başka bir firmada 4/A’lı olarak çalışsalar dahi, geçmişteki SSK’lı süreleri Bağ-Kur’lu olarak kabul ediliyorlar. Bu durum, şirket ortakları için hak kaybı yaşanmaması adına önem taşıyor.

Konuya Hürriyet gazetetesinden Noyan Doğan, soru üzerine detaylı bir şekilde açıkladı. 

Aysun D, 2013'te kurulan ve ortağı olduğu limited şirkette 4/A kolundan sigortalıydı. 2015 yılında şirketle ilişkisini kesip tüm hisselerini diğer ortağa devretti. Bu durumda Bağ-Kur (4/B) üzerinden mi gösterilmesi gerekirdi? Şu anda başka bir firmada 4/A’lı olarak çalışıyor ve hak kaybına uğramamak için ne yapması gerektiğini merak ediyor.

Noyan Doğan, Aysun D'nin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyor ve kendilerini 4/A’lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar. Bu durumda şirket ortağı iken ve Bağ-Kurlu olmanız gerekirken SSK’lı olarak sigortalı olduğunuz için şirket ortağı olduğunuz tarih itibariyle Bağ-Kur sigortalılığınız başlatılacak ve SSK’lı olarak bildirimde bulunduğunuz sigortalılık süresi Bağ-Kur kapsamında hizmet olarak değerlendirilecek. Hizmet süreniz yok sayılmıyor sadece SSK’lı süreniz, geçmişe dönük olarak Bağ-Kur’lu sayılıyor. Bu konuda dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek. Şirket sahibi olup da kendini Bağ-Kura kaydetmeyen ancak sonradan SSK’lı olarak sigortalı olanların SSK’lı süreleri Bağ-Kur’lu sayılacak. Şirket ortağı olan ve kendini SSK’lı olarak gösterenler şirkette kendinden başka SSK’lı kalmadığı durumda, şirketin de sermaye şirketi olması halinde SSK’lı sigortalılığı devam eder."

 

Bakmadan Geçme