• Haberler
  • Memur
  • Şirketlere yerli yazılımcı desteği, kamuda yüksek ücretle istihdam

Şirketlere yerli yazılımcı desteği, kamuda yüksek ücretle istihdam

Türkiye, yerli yazılımcıları destekleyerek kamuda yüksek ücretle istihdam etmeye hazırlanıyor. Yurt dışına çalışan yazılımcılar, yerli bilişim sektörüne kazandırılacak ve kamu ücret politikasının dışında tutulacak.

Şirketlere yerli yazılımcı desteği, kamuda yüksek ücretle istihdam
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Türkiye, yazılımda başlatılan "yerli ve milli" atak kapsamında yabancı şirketlere çalışan yazılımcıları radara aldı. Bu yazılımcılar, kamuda yüksek ücretle istihdam edilerek, kamu ücret politikasının dışında tutulacak.

Sabah gazetesinden Barış Şimşek'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkileyen kesinti, yazılım sektöründe yerli ürün kullanımının önemini gözler önüne serdi. Bu gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, yerli yazılım ve siber güvenlik ürünlerinin kullanımını artırmak için çalışmalara başladı.

Yüze 60'yı yabancı

Bundan on yıl öncesine kadar kamuda kullanılan yazılımların yaklaşık yüzde 90'ı ABD ve İsrail menşeli ürünlerden oluşurken, gerçekleştirilen projeler sayesinde bu oran yüzde 60'a kadar düşürüldü. Son olarak Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımının yaygınlaştırılarak yazılımda üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin yerlileşmesi hedeflendi.

Kamu kurumlarından, yazılım envanterlerini Açık Kaynak Kodlu Yazılım (AKKY) muadilleriyle değiştirebileceklerine yönelik yol haritası raporu hazırlamaları istendi.

Envanter çıkarılacak

Yazılımda yerlileşme çalışmaları kapsamında, sektöre yönelik envanter çalışması tamamlanacak. En önemli çalışma ise insan kaynağında yapılacak. Uzaktan ya da yerinde yurt dışına çalışmakta olan yazılımcıların yerli bilişim sektörünün katma değerini artıracak şekilde istihdam edilebilmeleri için önlemler alınacak.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden yeni mezun olan ve belirli bir süre aynı şirkette çalışan kişilere yönelik yeni yazılımcı teşviki uygulaması hayata geçirilecek. Bu kapsamda şirketlere yerli yazılımcı desteği verileceği gibi kamuda da yazılımcılar, kamu ücret politikasının dışına çıkarılarak, piyasa koşullarına göre ücretlendirmeye tabi tutulacak.

Bakmadan Geçme