- Haberler
- Aktüel
- Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren teklif kabul edildi, TBMM tatile girdi
Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren teklif kabul edildi, TBMM tatile girdi
Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklik teklifi AK Parti ve MHP işbirliğinde 275 oyla kabul etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kanunun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.
TBMM Genel Kurulu'nda, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yoğun tartışmalarla kabul edildi. Teklif, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 42 saat süren görüşmelerden sonra AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edilerek Genel Kurul'a sunuldu. Teklif, Genel Kurul'da yapılan oylamada 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edilerek yasalaştı. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı kabul oyu kullanırken, muhalefet blok olarak ret oyu kullandı.
Teklifin yasalaşması ile 28. Dönem'in ikinci yasama yılı da sona erdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, oturumu 1 Ekim Salı günü saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere kapattı.
Yeni düzenleme ile sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalar netleşirken, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bakımevine alınan köpeklerden tehlike teşkil edenler ve tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi gereğince ötanazi uygulanabilecek. Ayrıca, yerel yönetimler, sahipsiz köpekler konusunda Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Bu çerçevede, sokak hayvanlarının sağlık ve güvenlik riskleri daha etkin bir şekilde yönetilecek.
Belediyeler için, nüfusu 25 binden fazla olanlar bütçe gelirlerinin binde 5'ini, büyükşehir belediyeleri ise binde 3'ünü sahipsiz hayvanlar için ayırmak zorunda olacak. Bu kaynağı ayırmayan veya başka amaçlar için kullanan belediye başkanları ve yetkililer altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi de yasak kapsamına alındı. Bu düzenlemelerle, sahipsiz hayvanların bakımevlerine götürülmesi ve sahiplenilinceye kadar burada bakılması amaçlanıyor.
Bu arada, kanun teklifinin ikinci bölümünün görüşmelerinde, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kirişci, kanunun yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe gireceğini ve belediyelerin bütçe gelirlerinden belirli oranlarda kaynak tahsis edeceğini belirtti. Ayrıca, barınak yapım çalışmalarının dört dönem halinde devam edeceğini ifade etti. Kirişci, "Bu kanun yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek. Nüfusu 25 binden büyük olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5'i ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3'ü bu iş için tahsis edilecek ve 4 dönem halinde barınak yapım çalışmaları eksiksiz devam edecek" dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan'ın tasarruf tedbirlerine yönelik eleştirilerine yanıt veren Kirişci, tahsis edilen kaynakların tasarruf tedbirlerinden etkilenmeyeceğini vurguladı. Kirişci, "Tasarruf tedbirleriyle bütçe gelirlerinin bu bahsedilen oranlardaki tahsisatı birbirinden farklı şeyler. Burada tahsis edilenlere herhangi bir şekilde tasarruf tedbirleri uygulaması çerçevesinde bunu yavaşlatıcı veya bu tür yatırımları önleyici bir adım atılmamış olacak. Bu kanun, 2004'te kanunlaşmış olan ve ilk olan bir kanunun süreç içerisindeki eksiklerinin gözlemlenmesi ve bu eksiklerin giderilmesine yönelik düzenlemeler içeriyor," ifadelerini kullandı.
CHP Anayasa Mahkemesine götürecek
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve süreci değerlendirip kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Özel, "Öncelikle teklifin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu, yaşam hakkını savunmadığı çok ortada. O yüzden Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci hep birlikte değerlendireceğiz. Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli ve özellikle aşılı sokak köpeklerinin vahşi yaşamla kent yaşamı arasında özellikle kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer olması da göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından çok büyük bir risk alındı. Hepsini değerlendirip Anayasa Mahkemesi'ne kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. Dört buçuk yıldır bizim bütün başvurularımızda Anayasa Mahkemesi önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını dört buçuk yıldır uygulamıyor. Burada bundan vazgeçmelerini ümit ediyoruz. Ben özellikle buna itiraz eden herkese, Cumhuriyet Halk Partisi grubuna çok teşekkür ediyorum." dedi.
Özgür Özel ayrıca CHP'li belediyelerin bu kanuna direnerek barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Kanunun getirdiği yükümlülüklerin belediye gücüyle tam olarak yerine getirilemeyeceğini belirten Özel, yaşanacak olumsuzluklardan sorumlu olarak bugünkü yönetim anlayışını gösterdi.
Özel şunları kaydetti:
"CHP'li belediyeler bu kanunun üstü örtük, yani 'sen bu işi çözemezsin gel katliam yap' çağrısına direnecekler ve bu kanunun o örtülü talimatına uymayacağız. Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya, sahiplendirmeye yönelik üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız ama bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yaşama anlayışı sorumludur."