Sosyal güvenliğe ayrılan pay giderek düşüyor

Bütçeden sosyal güvenliğe yapılan harcamalar her yıl geriliyor. SGK'ye bütçeden ayrılan pay 2019'da yüzde 19.7, 2020'de yüzde 20.7, 2021'de yüzde 15.7, 2022'de yüzde 13.2 ve EYT'nin çıktığı 2023'te de yüzde 12.9'a geriledi.

Ekonomik krize karşı “kurtarıcı” olarak göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, bütçe açığı konusunda EYT’lileri ve depremi gerekçe göstermesi büyük tepki çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu duruma “sonunda bu da oldu!” diyerek tepki gösterdi.

Karabat, Şimşek’in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Enflasyonda işçiler, bütçe açığında emekliler, işsizlikte de gençler suçluymuş! Her seferinde bu kadar da olmaz diyoruz ama yine bizi yanıltıyorlar,” ifadelerini kullandı. Bakanın açıklamalarını çürütmek için 2019-2023 yılları arasında sosyal güvenliğe aktarılan payları sıraladı.

Sosyal Güvenlik Harcamaları Azaldı

Karabat, 2019-2023 yılları arasında sosyal güvenliğe yapılan harcamaların her yıl gerilediğini belirtti. SGK’ya bütçeden ayrılan payların yıllık olarak azaldığını ifade eden Karabat, 2019 yılında bu oranın yüzde 19.7, 2020’de yüzde 20.7, 2021’de yüzde 15.7, 2022’de yüzde 13.2 ve 2023’te de yüzde 12.9’a gerilediğini açıkladı. “Yani emeklileri de kapsayan SGK ödemelerinin bütçeye yükü artmamış, aksine azalmış,” dedi.

Krizin Bedelini Halk Ödüyor

Karabat, Temmuz ayında enflasyona rağmen asgari ücrete zam yapılmamasını da eleştirerek, “KDV’yi %18’den %20’ye çıkardılar. İğneden ipliğe her şeye zam yaptılar. Yine de enflasyon düşmedi, düşeceğe de benzemiyor. Ama AKP’ye sorarsanız suç hep başkalarında. Enflasyonda, bütçe açığında halk suçlu. İşsizlik de zaten gençler iş beğenmiyor,” diyerek hükümete sert eleştirilerde bulundu.

Tasarruf Tedbirleri Ne Oldu?

Halkı suçlayıcı açıklamaları eleştiren Karabat, “Tasarruf tedbirleri ne oldu?” diyerek Maliye Bakanı’na çeşitli sorular yöneltti. “Sayın Erdoğan’ın çakarlı araba konvoyunun başı ile sonu arasında 5 dakika mesafe duruyor. Kısalacak mı? Togg kullanacaktınız, alayınız Audilerden, Mercedeslerden neden inmiyorsunuz? Çift, hatta 3-4 maaşlılar ne yapıyor? Ödenmeyen kurumlar vergisinin peşine neden düşmüyorsunuz? Borsada dönen vurgunlardan haberiniz vardır, neden sessiz kalıp on milyarlarca liranın bir avuç rantçının cebine girmesine göz yumuyorsunuz?” ifadeleriyle hükümeti sorguladı.

Karabat’ın bu açıklamaları, ekonomik krizin bedelini halkın ödediği görüşünü pekiştirirken, hükümetin sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını vurguladı. CHP, bu eleştirilerle birlikte ekonomik sorunların çözümü için daha somut adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bakmadan Geçme