Sosyal güvenlik sistemine esnek çalışma ve yeni nesil iş gücü piyasalarına uyum ayarı
Yeni Orta Vadeli Program ile sosyal güvenlik sistemi, esnek çalışma ve iş gücü piyasasındaki değişimlere uyumlu hale getirilecek.
2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), Resmi Gazete'nin 5 Eylül 2024 tarihli mükerrer sayısında yayımlanmıştı. Programa göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyüyeceği, enflasyonun ise yüzde 41,5 olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Gelecek yıllar için büyüme hedefi 2025'te yüzde 4, 2026'da yüzde 4,5 ve 2027'de yüzde 5 olarak belirlendi. Program, enflasyonu 2027 yılında tek haneye indirmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamayı amaçlıyor.
Peki OVP ile sosyal güvenlik sisteminde ne gibi yenilikler öngörülüyor? Cevabı ayrıntılı haberimizde.
OVP kapsamında sosyal güvenlik sistemi, değişen iş gücü piyasası ve esnek çalışma modellerine uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılacak. 2025-2027 dönemini kapsayan programa göre, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilirken, prim tabanı ve tahsilat süreçleri iyileştirilecek.
Mevcut düzenlemeler, kişilerin istihdamda kalmasını teşvik ederek sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesiyle hakkaniyeti önceliklendirecek. Bu doğrultuda, prim borçlarının tahsilatı etkinleştirilirken, sosyal güvenlik sistemine dahil olmayan meslek ve gelir gruplarının sisteme dahil edilmesi için yeni uygulamalar geliştirilecek.
2025 yılının ikinci çeyreğinde, sosyal güvenlik mevzuatında yapılacak değişikliklerle iş gücü piyasasındaki esnek çalışma biçimlerine uyum sağlanacak. Platform çalışmaları, uzaktan, kısmi ve geçici süreli iş modelleri gibi esnek çalışma düzenlemeleri, iş-özel yaşam dengesi gözetilerek yeniden düzenlenecek.
İş Kanunu'nda, sosyal taraflarla diyalog içerisinde yapılacak değişikliklerle iş gücü piyasasında güvenceli esneklik sağlanacak. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri analiz edilerek adil bir geçiş süreci için programlar uygulanacak.
OVP’de öngörülen takvime göre, 2025 yılının ikinci çeyreğinde tamamlayıcı emeklilik sistemi, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işveren katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesiyle hayata geçirilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yer alan standart emeklilik fonları da katılımcıların birikimlerine daha fazla katma değer sağlayacak şekilde yeniden tasarlanacak.
Kadınlar, gençler ve engelliler için istihdam teşviklerinin artırılması planlanırken, etkin olmayan istihdam teşvikleri sonlandırılacak. Sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan finansal sürdürülebilirliği sağlamak için veri analizine dayalı geri ödeme sistemleri yaygınlaştırılacak. Ayrıca, Sağlık Market Uygulaması'nın kapsamı genişletilecek ve ilaç, medikal malzeme tedarik zinciri daha etkin hale getirilecek.
Son olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bilişim altyapısı güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak ve mali sürdürülebilirlik göstergelerinin düzenli izlenmesi sağlanacak.