• Haberler
  • İşçi
  • Staj ve çıraklık sigortası mağdurları sanal alemde eylemde

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları sanal alemde eylemde

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları sosyal medyada birleşerek e-Devlet'teki işe giriş tarihlerinin SGK başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, sosyal medya üzerinden birleşerek seslerini duyurmaya çalışıyor. İktidarın seçimden önce yürürlüğe koyduğu Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan staj ve çıraklık sigortası mağdurları, e-Devlet'te yazan işe giriş tarihlerinin SGK başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor.

Milli Gazete'nin haberine göre, yıllardır emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık sigortası mağdurları, resmi olarak staj ve çıraklık kayıtlarına sahip olmalarına rağmen, emeklilik hesaplamalarında bu günlerin dahil edilmemesine itiraz ediyorlar. Mağdurlar, sosyal medyada #StajyerÇırakAdaletBekliyor başlığı altında bir araya gelerek sıkıntılarını dile getiriyor ve yetkililerden çözüm bekliyorlar.

Mağdurlar, sosyal medya paylaşımlarında şu ifadeleri kullanıyorlar: “Şirketlerde ve fabrikalarda, harçlık sayılacak bir ücretle yetişkin bir insan gibi çalıştırılıp, sonra da sigortamızın eksik yatırılması yanlıştır. E-Devlet’te yazan işe giriş tarihlerimizin SGK başlangıcı olmasını istiyoruz!” 

Bir diğer kullanıcı ise, “Bir öğrenciye okul dışında kalan zamanda çırak ya da stajyer olarak çalışma işini kabul etmeyen bir sistem var. Böyle bir meselenin çözülebilmesi mümkün mü? TBMM’de siyasilerin elinde. Uzmanları dinlerseler, istese çözerler” şeklinde tepkisini dile getiriyor.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, ayrıca “Sayın Cumhurbaşkanım, haftanın 5 günü işte çalışıp 1 gün okula gittik. 13 yaşında iş hayatına atıldık. Devletimizin elimize verdiği sigorta kartları sigorta girişi sayılmadı. Bu haksızlık artık son bulsun!” ve “Uzmanlaşmanın, usta olmanın en temel unsuru stajyer ve çıraklardır! Küçük yaştan beri haksızlığa uğrayan bizler, zamanında verilen eksik haklarımızı geri istiyoruz!” gibi ifadelerle mağduriyetlerini vurguluyorlar.

Son olarak, sosyal medyada paylaşımlarını sürdüren mağdurlar, “Sanayide, üretimde, her işte ucuz işçi olarak çalıştırılan, ülke ekonomisine katkıda bulunan çırak ve stajyerlerin sigorta girişi haktır! Hakkımızın iadesini istiyoruz! Bu konu talep değil, mağduriyettir!” diyerek taleplerini yinelediler.

Bu eylemler, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı adaletsizlikleri gündeme taşıyarak, çözüm arayışlarının devam ettiğini gösteriyor. Mağdurlar, sosyal medyada yaptıkları bu çağrılarla, konunun yetkililer tarafından dikkate alınmasını ve adil bir çözüm bulunmasını umuyorlar.

Bakmadan Geçme