• Haberler
  • Memur
  • Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kamu Personeli Bilgi Sistemi oluşturuyor

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kamu Personeli Bilgi Sistemi oluşturuyor

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kamu Personeli Bilgi Sistemi'nin kurulacağını ve personel verilerinin 29 Kasım 2024'e kadar güncellenmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, merkezi kamu personeli bilgi sisteminin kurulması amacıyla Kamu Personeli Bilgi Sistemi (KPBS) çalışmalarına başladığını duyurdu. Kamu kurum ve kuruluşlarının personel verilerinin güncel ve detaylı bir şekilde merkezi bir sistemde toplanması hedefleniyor.

Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel imzalı yazıda, kamu hizmetlerinin etkin yürütülmesi için personel istihdamının ve dağılımının dengeli olması gerektiği vurgulandı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 231. maddesi ve 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 8. maddesi doğrultusunda, kamu kurumlarının personel bilgilerini vermekle yükümlü olduğu belirtildi. Ayrıca, 2024-2028 On İkinci Kalkınma Planı ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında da, kamu personel sisteminin oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.

KPBS'nin başlangıç kütüğü oluşturuldu ve kamu kurumlarının personel verilerine ilişkin temel bilgileri sistem üzerinden erişime açılacak. Verilerin güncellenmesi ve girişlerinin 29 Kasım 2024 tarihine kadar tamamlanması isteniyor. Bu kapsamda, kurumların belirtilen tarihe kadar gerekli veri girişlerini yapmaları gerekecek.

Yazıda, sistemin erişim tarihinin 19 Ağustos 2024 olduğu ve veri girişlerinin tamamlanması için 29 Kasım 2024 tarihine kadar süre verildiği belirtiliyor.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın yazısı:

T.C.  
CUMHURBAŞKANLIĞI  
Strateji ve Bütçe Başkanlığı  
Bütçe Genel Müdürlüğü  

Say    : E-12398592-719.00-31023  
Konu : Kamu Personeli Bilgi Sistemi  

01.08.2024

DAĞITIM YERLERİNE

Kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeyde personel istihdamı ve personelin dengeli dağılımı ile mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda personel planlaması yapılabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelin statü, unvan, nitelik, kıdem ve sayılarına ilişkin olarak güncel ve detaylı verilerin tutulması gerekmektedir.

Kamu personel sistemine dair çalışmaları; bütçeye, mevzuata, sosyal ve ekonomik hayat ile ilgili kesimlere etkilerinin tespit edilerek uygun personel politikası geliştirilebilmesini teminen, kamu personeli verilerinin merkezi bir sistemde doğru ve güvenli şekilde erişilebilir hale getirilmesi önem arz etmektedir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Kamu personeli bilgi sistemi" başlıklı 231 inci maddesinde; kuruluş kanunlarına ve bütçe türlerine bağlı kalınmaksızın, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapılarına ve personeline ilişkin konularda gerekli görülen bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olduklarına hükmedilmiş olup 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8 inci maddesinde de; "Kamu personeli ile ilgili hususlarda her çeşit istatistiki bilgileri toplamak, personel kayıtlarını merkezi olarak tutmak, kurumlar arası veri paylaşımı ve değişimi için gerekli teknik koordinasyonu sağlamak." görev ve yetkisi Başkanlığımıza verilmiştir. Diğer taraftan, 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planında; "Kamu’da İnsan Kaynakları" alanında, yüksek verimlilikle kaliteli hizmet sunan insan kaynağına sahip, objektif ölçütlerin ve liyakat ilkelerinin hâkim olduğu, çalışan memnuniyetini ve kurumlara güveni artırıcı kamu personel sisteminin oluşturulmasının temel amacı olduğu ifade edilmiş ve bu amaç doğrultusunda; daha doğru hareket kamu personeli bilgi sisteminin kurulması öngörülmüş; 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında da Başkanlığımız sorumlu kurum olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak Kamu Personeli Bilgi Sisteminin kamu kurumlarının kullanıma açılacağı" belirtilmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığımızca koordine edilen Kamu e-Uygulama sisteminde yer alan kadro ve pozisyon bilgileri ile kamu personel esas alınarak Kamu Personeli Bilgi Sistemi başlangıç kütüğü oluşturulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşlarının personeline ilişkin istihdama dair temel bilgiler sistem üzerinden ilgili kurumların erişimine 19/08/2024 tarihinde açılacak olup bu kapsamdaki veri girişlerinin ve güncellemelerinin 29/11/2024 tarihine kadar tamamlanması hususunda gereğini arz ve rica ederim.

İbrahim ŞENEL  
Strateji ve Bütçe Başkanı  

 

Bakmadan Geçme