- Haberler
- 'Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması' Projesi
'Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması' Projesi
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı: - 'Pilot proje kapsamında, Eskişehir'imizin Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız.'
ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Süperkent" pilot projesi kapsamında, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettiklerini belirterek, bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla yaklaşık 75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent kuracaklarını bildirdi.
"Süperkent Standardı Uygulama Altyapısı ve Pilot Uygulaması" sempozyumunda konuşan Sarı, bu çalışmanın başta Eskişehirli vatandaşlara ve tüm ülke adına hayırlı olmasını diledi.
Sarı, Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının iyi yönetilememesi nedeniyle şehirlerin plansız ve programsız şekilde büyüdüğünü, bu problemi ortadan kaldırmak için 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde "Kentsel Dönüşüm Seferberliği" başlatıldığını anımsattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 2014 sonu itibarıyla 81 ilin tamamında dönüşümü başlattıklarını ifade eden Sarı, "Halihazırda 1 mi̇lyon 214 bi̇n 505 vatandaşımıza ai̇t 189 bi̇n 649 yapıda, dönüşümü sürdürüyoruz. Evleri̇ yeni̇den yapılan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için geçi̇ci̇ süreli̇ başka alanlarda barınmaları için de imkanlar sağlıyoruz. Bugüne kadar 32 bi̇n 656 ri̇skli̇ bi̇nanın yıkımı tamamlandı. Vatandaşlarımıza, 1 mi̇lyar li̇raya yakın ki̇ra yardımı yapıldı. Ülke genelinde 1 milyar 870 milyon lira kaynak kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor" dedi.
- "Süperkent modeli 3 temel üzerinde yükseliyor"
Bakan Sarı, kentsel dönüşüm uygulamalarında yol haritası özelliği taşıyan çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle "Süperkent" modelini geliştirdiklerini anlattı.
Bu modelin 3 temel üzerinde yükseldiğini belirten Sarı, şöyle devam etti:
"Dönüşümün, sürdürülebi̇li̇rli̇k i̇lkeleri̇ne göre yürütülmesi̇, gerek ulusal gerek uluslararası bütün fi̇nans kuruluşlarının sürdürülebi̇li̇rli̇k temalı kredi̇ olanaklarının kullanımı, ülkemi̇zi̇n i̇kli̇m deği̇şi̇kli̇ği̇ konusundaki̇ yükümlülükleri̇ni̇n karşılanabi̇lmesi̇nde kentsel dönüşümün bi̇r araç hali̇ne geti̇ri̇lmesi̇di̇r. Tüm bu hedeflerle ekoloji̇yi̇ ön plana alan, öncü bi̇r perspekti̇f oluşturmayı hedefledik. Bu kapsamda, Ekoloji̇k Yerleşme Bi̇ri̇mi̇ Standardı'nı geli̇şti̇rdi̇k. Bu standartla, dönüşüm uygulamalarına yöneli̇k sosyal, ekonomi̇k ve çevresel ölçütleri̇ beli̇rlemi̇ş olduk. Özelli̇kle yapılan dönüşüm sonucunda bi̇naların i̇çi̇nde oturan i̇nsanlarımızın çalışma ve eği̇ti̇m koşullarını i̇yi̇leşti̇recek poli̇ti̇kalarımızı standardımıza ekledi̇k. Kentsel dönüşüm uygulamaları, bundan böyle sosyo-ekonomi̇k sürdürülebi̇li̇rli̇k i̇lkeleri̇ne ağırlık veren modeli̇mi̇zle desteklenecekti̇r. Yeni̇ uygulamalarımızla, vatandaşlarımızın daha düşük faturalar ödemesi̇ni̇ ve çok daha değerli̇ gayri̇menkullere sahi̇p olmasını sağlayacağız."
- "75 bin vatandaşın yaşayacağı yeni bir kent"
Bakan Sarı, "Pilot proje kapsamında, Eskişehir'imizin Odunpazarı ilçesi Tepebaşı mevkisinde 838 hektarlık bölgeyi, rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda, 4 etaplık bir çalışmayla, yaklaşık 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent'in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir'in marka değerini artıracak." dedi.
Proje alanında yenilenebilir enerji üretileceğini, mahalle ısıtma sistemi kurulacağını, yağmur suları ve atık suların en yüksek seviyede değerlendirileceğini anlatan Sarı, bu alanda yapacakları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Ulusal şebekeden elektri̇k enerji̇si̇ kullanılmayacak. Di̇ğer yerleşi̇m yerleri̇ne göre yüzde 90 oranından fazla enerji̇ veri̇mli̇li̇ği̇ sağlanacak. Proje kendi̇ suyunu kendi̇si̇ üretecek, maksi̇mum atıksu geri̇ kazanımı sağlanacak. Banyo, lavabo, duş ve bulaşık maki̇nelerindeki̇ kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsız şeki̇lde arıtılacak, si̇fon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacak. Hesaplamalarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından elde edi̇lecek olan tasarruf mi̇ktarı günde 3 bi̇n 375 metreküptür. Yi̇ne, araçların saldığı karbondi̇oksi̇ti̇n az olduğu çözümleri̇n kullanılmasıyla, proje alanımız düşük emi̇syonlu bi̇r ulaşım ağına sahi̇p olacak. Proje alanında, yılda 25 bi̇n 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacak. Ayrıca, atık ve atık sulardan günlük 24,5 megawatt/saat enerji̇ geri̇ kazanımı sağlanacak. Doğal alanlarımız tamamıyla korunacak. Tüm bu bi̇leşenler sayesi̇nde, Avrupa standartlarının çok üzeri̇nde bir karbon azaltımı hedefli̇yoruz."
- "Sadece tüketen deği̇l üreten bi̇r şehi̇r olacak"
Bakan Sarı, Süperkent si̇stemi̇ i̇le kentsel hi̇zmetleri̇n sağlanması amacıyla oluşan gi̇derlerde mi̇ni̇mum yüzde 44 tasarruf yapacaklarını, yüzde 65 enerji̇ veri̇mli̇li̇ği̇, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 i̇şletme veri̇mli̇li̇ği̇ elde edeceklerini dile getirdi.
Projenin, 14'üncü yıldan i̇ti̇baren, devlete maddi̇ anlamda kar sağlamaya başlayacağını bildiren Sarı, "Tüketti̇kçe kar eden, sadece tüketen deği̇l üreten bi̇r şehi̇r olacak. Bu projeyle mi̇lleti̇mi̇ze, tüketen deği̇l üreten, zarar eden deği̇l kar eden, sürdürülebi̇li̇r bi̇r yaşam tablosu çi̇zeceği̇z." diye konuştu.
Projeni̇n yapımında geli̇şti̇ri̇len, ısıtma ve su arıtma si̇stemi̇ gi̇bi̇ yeni̇ teknoloji̇lerin, ülkenin yapı sektörü i̇çi̇n büyük bi̇r i̇novasyon kapısı olacağının altını çizen Sarı, projede kazanılan araçların, kanunla desteklenerek uygulamaya geçmesi̇ni̇ amaçladıklarını ifade etti.
Sarı, bu sebeple elde edi̇len standartlara uygun bir yönetmeli̇k taslağını hazırladıklarına işaret ederek, "Bu yönetmeli̇kle yeni̇ kentsel dönüşüm si̇stemi̇mi̇zi̇ yönetecek, yürütücü bi̇r kuruluşun oluşmasını Bakanlık olarak temi̇n edeceği̇z. Başarıyla tamamladığımız yeni̇li̇kçi̇ ve öncü projemi̇zi̇, Expo 2016 Antalya'da sergi̇leyeceği̇z." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, kendisine bisiklet hediye edilen Bakan Sarı, "Çok anlamlı bir hediye gerçekten. Bisikleti görünce ben birine hediye edeceğim diye düşünüyordum ama bisiklet bana hediye geldi. Çok büyük bir sürpriz oldu. Genelde hediyeleri biz veriyorduk. Bu bisikleti şu anda kullanmamı beklemiyorsunuzdur inşallah" diye konuştu.
Bakan Sarı, günün anısına katılımcılarla fotoğraf çektirdi.
Sempozyuma, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen de katıldı.