• Haberler
  • Aktüel
  • T20'de 'Göç Krizi İçin Kapsayıcı bir Çözüm' oturumu yapıldı

T20'de 'Göç Krizi İçin Kapsayıcı bir Çözüm' oturumu yapıldı

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından Xanadu Otel'de 'Göç Krizi İçin Kapsayıcı bir Çözüm' adlı oturum düzenlendi.

ANTALYA

Brooking Enstitüsü Türkiye uzmanı Prof. Dr. Kemal Kirişçi, sığınık krizi dair nice ülkeye mültecilere bir apayrı ülkeyi bulunak göstererek 'bu devletler sizin düşüncesince güvenli, orada kalın' demenin emeksiz geldiğini belirterek, 'Ancak bu akse hemen Lübnan, Ürdün, Türkiye ve ayrıca Avrupa'nın krizi olmaktan çıkmaya başlamıştır' dedi.

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi ışık sağlayıcısı bulunduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 kabilinden Xanadu Otel'de 'Göç Krizi İçin Kapsayıcı bir Çözüm' anlı şanlı oturum düzenlendi.

Açılışta mütekellim TEPAV araştırmacılarından Timur Kaymaz, dünyada yerinden edilmiş şahıslara bağlı istatistiklere bağlı bilgelik verdiği konuşmasında, mülteciler dair çözümü sınırlarda değil, bu insanların yerlerinden edilmiş bulunduğu noktada araştırmak icap ettiğini anlatım etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün Uluslararası Temsilcisi Aitor Zabalgogeazkoa ise mevzunun sığınık krizinden ziyade, Suriyeliler, Afganistanlılar ve Somalililer'in yaşamış bulunduğu bir akse adına tartışılması icap ettiğini belirtti.

Bu bölgelerdeki krizin devamı zımnında halkın muhaceret kılmak mecburiyetinde kaldığını dile getiren Zabalgogeazkoa, 2 senedir Suriye'nin Halep kentinde çalıştığını ve şehirde yağan bombaların okulları ve sivilleri maksat aldığını vurguladı. Aitor Zabalgogeazkoa, 'Bu sebeple sığınık krizinden geçmiş bu krizin yaşandığı Suriye, Afganistan, Somali kadar ülkelerdeki krizleri ele almalıyız' diyerek konuştu.

Oxfam'ın Suriye uzmanlarından Daniel Gorevan, Suriyelilerin sığındıkları yandaki devletlerde hayatlarını bitmeme kılmak düşüncesince idman mecburiyetinde kaldığını fakat sığındıkları devletlerin sığınık hakları dair tedariksiz bulunduğunu anlattı. Anahtar probleminin derinliğine vadede bu akse ile nite savaşım edileceği olduğuna dikkati çekici Gorevan, 'Uluslararası kamuoyu, Suriye krizinden etkilenen yandaki devletlerin akçalanmış edilmesi anlamında eyleme geçmelidir. Ancak, sığınık krizinin çözümünde dünyalık yegâne başına banko ehliyetli değildir. Sığınmacılar bire bir sürede bulundukları ülkeye uzlaşma sağlamalıdır' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Yönetişim Yenilikçiliği Merkezi (CIGI) uzmanlarından Dominico Lombardi ise sığınık krizinin güzeşte sene meydana getirilen G20 zirvesinde derinliğine vadeli önlemler açısından aşırı bir tomar ele alınmadığını vurguladı. Krizin Türkiye'nin çevrim başkanlığında meydana getirilen bu yılki zirvede liderler seviyesinde tartışılacağını kail Lombardi, mevzuya bağlı görüşmelerde hal düşüncesince adımlar atılması noktasında inancını dile getirdi.

Herkes elini taşın dibine koymalı

Amerika'nın önde mevrut ide kuruluşlarından Washington'daki Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Prof. Dr. Kemal Kirişçi de yaşanmış olan krizi 'sığınmacı ve yerinden edilen insanların krizi' adına tanımladı. 'Bu hemen Türkiye, Lübnan ve Ürdün kadar yandaki devletlerin yada Avrupa'nın değil hepsi dünyanın yaşamış bulunduğu bir kriz' diyen Kirişçi, mültecileri ağırlayan devletler dair bir balans gözetilmesi icap ettiğinin de altını çizdi.

Özellikle Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin evlatların yüzdelik 20'sinin bu devletlerin okullarında eğitimlerine bitmeme ettiğini tamlayan Kemal Kirişçi, şöyleki bitmeme etti:

Muhabir: Meltem Uzun-Sinan Yiter

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üstünden abonelere maruz haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik düşüncesince lütfen iletişime geçiniz.

Kaynak: AA

Bakmadan Geçme