• Haberler
  • İşçi
  • Tasarruf genelgesi sınavsız personel alımını düzenlemiyor

Tasarruf genelgesi sınavsız personel alımını düzenlemiyor

Kamu personel sisteminin en büyük açmazlarından birisi herhalde sınavsız ve ilansız personel alımıdır. 

Özellikle Belediye İktisadi Teşebbüsleri (BİT) sınavsız ve ilansız personel alımında en büyük aktör olarak karşımıza çıkmaktadır. 2024/7 nolu Tasarruf genelgesinde bu konuda hiçbir düzenleme yer almamaktadır.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre BİT'lerde 641.692 işçi istihdam edilmektedir. Bu verilere göre kamudaki işçi sayısının yarıdan fazlası (% 51,84) BİT’lerde istihdam edilmektedir.

Tasarruf genelgesi ile her ne kadar emeklilik, ölüm ve istifa nedeniyle ayrılan personel sayısı kadar personel alınacağı belirtilmiş olsa da BİT’lerde istihdam edilen kamu işçilerinin sınavsız alım yöntemine ilişkin düzenlemeye yer verilmemesi çok büyük bir eksiklik olarak görülmektedir.

Yine tasarruf  genelgesi ile BİT’lere yapılan personel alımlarının kapsamda olmadığı anlaşılmaktadır. 

Genelgede mahalli idareler bakımından bu kapsamdaki uygulamalarda, ilgili mevzuatta yer alan norm kadro ilke ve standartları ile yıllık toplam personel giderleri hakkındaki oranların esas alınacağı belirtilmektedir. BİT’lere ilişkin bu konuda bir düzenleme yer almamaktadır. 

Sonuç olarak BİT'lerdeki ilansız ve sınavsız personel alımlarına çeki düzen verilmesi yerinde olacaktır. Aksi takdirde tasarruf genelgesi istenilen amaca ulaşmada zorlanacaktır. Sayıştay raporları incelendiğinde birçok belediyenin personel ihtiyacını BİT'ler aracılığıyla karşıladığı görülmektedir.

Bakmadan Geçme