• Haberler
  • Memur
  • Tasarruf tedbirlerine uymayanlar hakkında idari süreç başlatılacak

Tasarruf tedbirlerine uymayanlar hakkında idari süreç başlatılacak

Tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 17 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Geçmiş genelgelerden farklı olarak genelgeye aykırı hareket edenler hakkında yaptırım uygulanacağı kayda geçirildi.

Genelgede yatırım ifadesi yer almasa da aykırı davrananlar hakkında kusur veya kasıt durumuna göre gerekli yaptırım uygulanması gerekmekte. Ancak tasarruf tedbirlerinde yaptırım kelimesinin özellikle geçmesi işin ciddiyetini göstermesi açısından önem arz ediyor. 

Genelgede bu konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer veriliyor: 

"Kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılmasını her kamu kurum ve kuruluşu ile görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyettir.

Bu anlayışla; kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür. Bu tedbirlerin uygulanması hassasiyetle takip edilecek, denetlenecek, raporlanacak ve aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacaktır."

657 sayılı Kanun'un 125 inci maddesinde disiplin cezaları düzenlenmiş olup burada kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara uyulmaması disiplin cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.

Bakmadan Geçme