TBMM 2025'e yoğun gündemle başlıyor: Aile hekimliği ve GSS de masada
Meclis Genel Kurulu 7 Ocak 2025 Salı günü toplanarak sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşmeye başlayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yılın ilk haftasında yoğun bir çalışma programıyla mesaisine başlıyor. Meclis Genel Kurulu, 7 Ocak Salı günü toplanarak sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşmeye başlayacak.
Genel Kurul Çalışmaları
Bütçe görüşmelerinin tamamlanması ve devlet memurlarına ilişkin kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından ara veren TBMM Genel Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören düzenlemeleri ele alacak.
Kanun teklifinde yer alan önemli düzenlemelerden biri, aile hekimliği hizmetlerine yönelik yeni düzenlemeler olacak. Buna göre, yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışındaki geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ve özel amaçlı raporlar hariç olmak üzere, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz sunulacak. Ayrıca, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınacak katılım payı 20 lira olarak belirlenecek.
Sigorta Primlerinde Yeni Düzenleme
Teklif, özel sektör işverenleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primine sağlanan 5 puanlık indirimi 4 puana düşürecek. Ancak, imalat sektöründeki iş yerleri için bu indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 2027 yılı sonuna kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
Ayrıca sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayan ve çalışma gücünde yüzde 40 ila 59 oranında kayıp yaşayanlar için erken emeklilik şartlarında düzenlemeye gidilecek.
Adalet Akademisi Teklifi
Sağlık düzenlemelerinin ardından Meclis, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'ni görüşecek. Teklif, meslekte 8 yılını dolduran hakim ve savcıların öğretim elemanı olarak Akademi bünyesinde görevlendirilmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak ve eğitim programlarını belirleyecek 18 kişilik Eğitim Kurulu oluşturulacak. Hakim ve savcı adayları ile meslek içi eğitim programları ücretsiz sunulacak.
Kadına Karşı Şiddet Araştırmaları
Kadına karşı şiddet ve ayrımcılık konularında faaliyet gösteren TBMM Araştırma Komisyonu, bu hafta Ankara Üniversitesinden akademisyenleri dinleyerek çalışmalarına devam edecek.
Siyasi Görüşmeler ve Grup Toplantıları
Hafta boyunca siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Salı ve çarşamba günleri yapılacak bu toplantılarda, partilerin 2025 yılına ilişkin öncelikleri ve politikaları ele alınacak. Ayrıca, Demokrasi ve Eğitim Partisi (DEM Parti) heyeti, AK Parti TBMM Grubu’nu ziyaret ederek Genel Başkanvekili Efkan Ala, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Grup Başkanı Abdullah Güler ile görüşmelerde bulunacak.