• Haberler
  • Memur
  • TBMM'de kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin teklifin görüşülmesine başlandı

TBMM'de kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin teklifin görüşülmesine başlandı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi tartışmalarında, muhalefet vekilleri yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve daha kapsamlı adımların atılması gerektiğini belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine başladı. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, mevcut ekonomik koşullarda asıl tartışılması gereken konuların tasarruf tedbirlerinden çok, kök aylıkların taban aylık seviyesine çıkarılması ve asgari ücrete zam yapılması olduğunu belirtti.

Komisyonda Tasarruf Tedbirleri Görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı. Toplantıya AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlık etti. Kanun teklifinin ilk imza sahibi olan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, teklifle mali disiplini güçlendirmek, kamuda tasarrufları artırmak ve kaynakların rasyonel kullanımını amaçladıklarını ifade etti.

"Tasarruf Tedbirleri Yetersiz"

CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Grup Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, torba kanun sisteminin doğru olmadığını belirterek, getirilen tasarruf tedbirlerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Türeli, "Tasarruf tedbirleri paketi büyük ölçüde uygulanmadı. Kamu-özel iş birliği modeliyle ilgili hiçbir şey yok. Kamudaki israf aynen devam ediyor. Saraydan kaynaklanan harcamalar ne olacak? Uçak sayısı azalacak mı? Tasarrufa ilişkin hiçbir düzenleme yok" dedi.

Türeli ayrıca, BOTAŞ'ın görevlendirmeler nedeniyle birbirine mahsup edilmesinin anayasa aykırı olduğunu belirtti ve ekledi: "Belediyelerin genel aydınlatma giderlerinin karşılanması için kesinti oranının üç katına çıkarılması ölçüsüz ve orantısız bir uygulama. Hiçbir şeyden tasarruf yapmıyorsunuz da sokak lambalarından mı tasarruf yapacaksınız?"

"Birden Fazla Maaşla İlgili Düzenleme Anlaşılmıyor"

Türeli, teklifteki birden fazla maaş alan kamu görevlileriyle ilgili düzenlemenin anlaşılır olmadığını belirterek, "Kamu görevlileriyle ilgili birden fazla yerden maaş almasını eleştiriyorduk. Bu doğru bir düzenleme ama buradaki kanun metninden anlaşılmıyor. Söz konusu düzenleme bakan yardımcılarını, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurulu üyelerini kapsıyor mu, kapsamıyor mu?" diye sordu.

DEM Parti'den Eleştiriler

DEM Parti Plan ve Bütçe Komisyonu Grup Sözcüsü ve Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç da teklifi eleştirerek, "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tuvaletlerinin tadilatıyla ilgili haberler çıktı. 10 bin TL ile geçinemeyen bir emekli, tuvaletler için 24 milyon harcandığını duyduğunda neyine inanacak bu paketin?" dedi.

İYİ Parti'nin Görüşleri

İYİ Parti Plan ve Bütçe Komisyonu Grup Sözcüsü ve Grup Başkanvekili Erhan Usta, teklifte yer alan tasarruf tedbirlerinin yetersiz olduğunu ve daha önce benzer düzenlemelerin uygulamaya konulmadığını belirtti. Usta, "Tasarrufa uymayanlara cezai işlem yapılması saçma sapan bir şey. Yönetim kurullarında tek ücret meselesi doğru ama zaten bu düzenleme var. Kanunda kamu-özel iş birliği projeleri var. Yanlış borçlanma stratejisinden kaynaklanan gider artışı var" ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme