• Haberler
  • Memur
  • TBMM Genel Kurulu'nda 9'uncu Yargı Paketi görüşmeleri başlayacak

TBMM Genel Kurulu'nda 9'uncu Yargı Paketi görüşmeleri başlayacak

Parlamentonun gündeminde bu hafta 9'uncu Yargı Paketi kapsamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklif var.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta 9'uncu Yargı Paketi kapsamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklifi görüşmeye hazırlanıyor. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla çarşamba günü başlayacak olan çalışmalar kapsamında, Anayasa Mahkemesi'nin evlenen kadının soyadı hakkındaki iptal kararı doğrultusunda yasal düzenlemelere gidilecek. Kadınların evlilik sonrası kendi soyadlarını kocalarının soyadı önünde kullanmalarına olanak tanıyan değişiklik pakette yer alacak. Ayrıca, Avukatlık Kanunu'ndaki adli yardım ödeneğinin dağıtımında yeni düzenlemeler yapılacak. Barolara ayrılan ödeneğin dağıtımı nüfus ve avukat sayısı esas alınarak daha adil bir sistemle sağlanacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'na milletlerarası hukuk, sosyal güvenlik hukuku gibi alanlar da dahil edilerek kapsam genişletilecek. İhtiyaç halinde yönetmelikle yeni alanlar da sınav kapsamına alınabilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri bu hafta da devam edecek. TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın bütçe raporları ile 2023 yılı kesin hesapları ele alınacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis bütçesi üzerine sunum yapması bekleniyor.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve güvenlik faaliyetlerine ilişkin 2023 yılı raporunu değerlendirecek. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerini dinleyerek Türkiye’deki sığınmacılar için yürütülen göç ve uyum çalışmalarını gözden geçirecek. Dışişleri Komisyonu ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imza sahibi olduğu uluslararası anlaşmalara dair kanun tekliflerini gündemine alacak.

Salı günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle grup toplantıları yapılmayacak. Çarşamba günü partiler grup toplantılarını gerçekleştirecek ve basın toplantıları düzenlenecek.

Bakmadan Geçme