- Haberler
- TBMM güvenliğinde yeni kararlar
TBMM güvenliğinde yeni kararlar
- Meclis'te güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla, Güvenlik Koordinasyon Kurulunca çeşitli konularda yeni kararlar alındı - Güvenlik Koordinasyon Kurulu tarafından Meclis içerisinde park yasakları ve hız ihlallerinin denetimi için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nden trafik ekibi talep edilmesi, Meclis'e giriş yasağı bulunan 585 kişi hakkındaki yasağın devam ettirilmesi, halkla ilişkiler binasına basın toplantısı salonu yapılması ve bakanlarla beraber Meclis'e gelen danışman, bürokrat ve sağlık ekibi ile araçlarına sınırlama getirilmesi kararlaştırıldı - TBMM İdare Amiri Uslu: - 'Bunlara uyulması halinde Meclis'in çok güvenli bir yer olarak çalışmasını sürdüreceğini düşünüyorum'
ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla çeşitli konularda yeni kararlar alındığı bildirildi.
TBMM İdare Amiri Salim Uslu başkanlığında toplanan TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulunda, Meclis içerisinde ve çevresindeki güvenlik tedbirleri görüşülerek, çeşitli konularda yeni kararlar alındı.
Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis güvenliğinin sağlanması amacıyla TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcilerinin de yer aldığı kurul üyeleriyle birtakım kararlar aldıklarını belirterek, söz konusu kararlarla güvenlik yönetmeliğinde bazı değişikliler yaptıklarını, ayrıca gelen taleplerle ilgili teknik bir komisyon kurulmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.
Meclis otoparkının kullanımında kural dışı uygulamaların önüne geçilmesi için çalışma yapılacağını anlatan Uslu, bu konuda Ankara İl Emniyet Müdürlüğünden trafik ekibi talep ettiklerini bildirdi.
Meclis içerisinde görev yapacak trafik ekibinin, Meclis çalışanlarının milletvekillerine ait yerleri kullanması, park yasaklarının denetlenmesi ve hız limitinin ihlal edilmesi konusunda denetim yapacağını vurgulayan Uslu, kurallara uymayanlar hakkında Trafik Kanunu kapsamında cezai işlemlerin uygulanacağını kaydetti.
Meclis güvenliğinin sağlanmasına yönelik Meclis Koruma Dairesinin, ilave x-ray tarama cihazları alınması, giriş kapılarına mantar bariyer sistemi konulması, termal kameraların alınması, nöbet kulübelerinin daha donanımlı hale getirilmesi konularında talebi bulunduğunu aktaran Uslu, söz konusu taleplerle ilgili teknik komisyon tarafından çalışma yapılacağını belirtti.
- Basın toplantıları için yeni salon yapılacak
TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulunda alınan diğer kararları da paylaşan Uslu, halkla ilişkiler binasında milletvekillerinin, ziyaretçileriyle beraber kullanabileceği basın toplantısı salonu yapılacağını açıkladı.
Ana binada milletvekillerine tahsis edilen salonların zaman zaman amaç dışı kullanıldığına işaret eden Uslu, şunları söyledi:
"Bazı yurttaşlarımız milletvekillerimizin arkasında veya yanında fon oluşturmak için ayakta bekliyor, bazıları konuşma yapmak istiyor. Oysaki ziyaretçilerin ana binaya girme yasağı vardır. Ana binaya davet edilenlerin dışındaki ziyaretçilerin halkla ilişkiler binasına girmesi gerekmektedir. Ana binadaki çalışmaların aksatılmaması için böyle bir karar alınmıştı. Eğer dışarıdan vatandaşlarımız kendi sorunlarını anlatmak üzere bir milletvekilimizin yanında bulunmak isterlerse, halkla ilişkiler binasına girip çıkmaları mümkündür. Biz halkla ilişkiler binasına yeni bir basın toplantısı salonu yapacağız. Böylece dileyen milletvekilimiz, dilediği ziyaretçilerle halka ilişkiler binasındaki basın toplantısı salonunda açıklama yapabilecek. Halkla ilişkiler binasının girişinde böyle bir yer düzenleme çalışması var. Çok yakın zamanda bu çalışma bitirilecek."
- 585 kişinin giriş yasağı devam edecek
Uslu, TBMM'ye giriş için kullanılan 13-14 bin serbest giriş kartlarının tümünü daha önce aldıkları kararla iptal ettiklerini, söz konusu kartların kimlere verilmesi gerektiği konusunda çalışma yaptıklarını ifade etti.
Çeşitli suçlardan kaydı bulunan veya milletvekillerinin talepleri doğrultusunda 585 kişi hakkında "Meclis'e giriş yasağı" konulduğunu belirten Uslu, söz konusu kişiler hakkındaki yasağın devam etmesi yönünde karar aldıklarını anlattı.
Yasakların kaldırılması konusunda prensip bir karar aldıklarını bildiren Uslu, şöyle devam etti:
"Bu yasakların bir kısmı kişilerin çeşitli toplumsal olaylara karışmış olmaları, bir kısmı bazı milletvekillerin yazılı talebiyle bir kısmı da çeşitli olaylara bulaşmış, Meclis'te pankart açmaya kalkmış, hakkında tutanak tutulmuş kişilere verilmiştir. Bu kişiler hakkındaki yasağın devam etmesini kararlaştırdık. Bu konuda bir de ilke kararı aldık. Kimin yasağının kalkması ya da kalkmaması gerektiğine ilgili milletvekiline bağlı olarak değil tam tersine onların işledikleri suçların içeriğine bakarak karar vereceğiz. Milletvekilleriyle gelip dolandırıcılık yapmaya çalışan, para istemeyi gelenek haline getiren ya da Meclis'e kullanımı yasak madde ve yayınlar getirenlerle ilgili çeşitli tutanaklar varsa işlenen suçlara ya da yanlışlara bakarak, yasağın devamı yönünde karar veriyoruz. Bu idari bir tasarruftur bunun dışında arkadaşımızın mahkemeden olumlu bir kararı olursa, elbette dikkate alınır."
- Danışman, bürokrat, sağlık ekibi ve araçlara sınırlama
Bütçe görüşmeleri ve çeşitli konular için Meclis'e gelen bakanlarla çok sayıda bürokrat, danışman ve sağlık personelinin de TBMM'ye girdiğine dikkati çeken Uslu, "Bütçe görüşmelerinde gelen bürokrat sayısının fazlalığı ve bakanlarımızın danışman ve korumalarının çokluğu nedeniyle bazı kısıtlamalar yapılmıştır. Sayın bakanlarımızın 3-5 kişilik bir koruma ekibinin yanında artçı korumaları, sağlık ve diğer ekipleri varsa bunlar gereksiz görülmüştür ve külliyeye alınmayacaktır. Koruma, özel kalem ve yasama danışmanı dışında diğerlerinin araçları da külliyeye alınmayacaktır. Bu konuda Meclis Başkanımıza gerekli bilgi verilerek, başkanımızın ilgili bakanlarımıza bir yazı yazması sağlanmış olacaktır." diye konuştu.
Uslu, Meclis'in ön tarafına bitkisel güvenlik duvarı da yapılacağını anımsatarak, "Meclis'in ön tarafında duvarlar bulunuyor. Bu duvarların kimisi yüksek, kimisi kısa. Estetik görüntüden uzak olan durumlar söz konusu. Ayrıca duvarların bazıları görsellik olarak görevini yapıyor ama işlevsel olarak yapamıyor. Bunları daha işlevsel hale getirmek adına bazı düzenlemeler yapacağız. TBMM’nin ön tarafında bulunan bir alan var. Her ne kadar elektronik çit bulunsa da buraya bir de beton duvar yerine, bitkisel güvenlik duvarı yapacağız. Elektronik çitle bitkisel duvar da gerçekleşirse hem burada yeşil içerisine beton koymamış olacağız hem de güvenliği sağlayacak ya da yardımcı olacak önemli bir çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız. Böylece dışarıdan içeriye en azından fiili bir müdahaleyi önleyecek düzenleme yapılmış olacak." ifadelerini kullandı.
Uslu, alınan bazı kararların güvenlik yönetmeliğine konulduğu için en kısa sürede yürürlüğe gireceğini, bazılarının ise teknik araştırmanın tamamlanmasının ardından uygulanacağını belirterek, "Bazı kararlar da Meclis Başkanımızın onayından sonra yürürlüğe girmiş olacak. Bunlara uyulması halinde Meclis'in çok güvenli bir yer olarak çalışmasını sürdüreceğini düşünüyorum." dedi.