TBMM'nin gündemi 9. Yargı Paketi ve bütçe

Genel Kurulu'nda bu hafta bütçe maratonu başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, salı günü 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'ni sunacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta yoğun bir gündemle çalışmaya devam edecek. Salı günü başlayacak olan bütçe maratonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’ni TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumuyla başlayacak. Sunumun ardından komisyon çalışmalarına üyelerin hazırlıkları için bir hafta ara verilecek. Bütçe teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler 30 Ekim'de başlayacak, 31 Ekim'den itibaren de Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, bakanlıklar ve bağlı kuruluşların bütçeleriyle devam edecek. Bütçe görüşmelerinin komisyon aşamasının 29 Kasım'a kadar sürmesi bekleniyor.

9. Yargı Paketi gündemde

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta, "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de ele alınacak. Bu pakette, kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmalarına engel getiren düzenlemeler ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’ndaki soru sayısının artırılması gibi değişiklikler yer alıyor. Yediemin otoparklarındaki araçların satış usullerinin yeniden düzenlenmesi ve sesli, yazılı veya görüntülü hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması da teklifte öne çıkan başlıklardan.

Lübnan Tezkeresi görüşülecek

Bu hafta ayrıca Lübnan’daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2006'dan bu yana BM Geçici Görev Gücü kapsamında Lübnan'da görev yapıyor ve tezkerenin süresi 31 Ekim'de sona eriyor.

Komisyonlar yoğun mesai yapacak

TBMM'deki komisyonlar da bu hafta hareketli olacak. Adalet Komisyonu, kamuoyunda "etki ajanlığı düzenlemesi" olarak bilinen Noterlik Kanunu'nu salı günü ele alacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda ise göç ve uyum konularında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından sunum yapılacak. Çarşamba günü ise Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu basına kapalı olarak toplanacak ve Devlet İstihbarat Hizmetleri ile ilgili 2023 yılı raporunu değerlendirecek.

 

Bakmadan Geçme