• Haberler
  • Aktüel
  • TBMM'nin gündemi eğitimciye yönelik şiddet ve fahiş fiyat

TBMM'nin gündemi eğitimciye yönelik şiddet ve fahiş fiyat

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta yoğun bir gündemle çalışmalara devam edecek. 21 Mayıs Salı günü başlayacak olan Genel Kurul’da, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürdürülecek.

Kanun teklifi, lisanslı depoculuk ücret tarifesinin üzerinde veya tarifede yer almayan hizmetler için ücret talep eden, ürün teslimi sırasında mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan işletmelere 200 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası getirilmesini öngörüyor. Ayrıca, kooperatiflerin ana sözleşmelerini intibak ettirmeleri için öngörülen süre 2 yıl daha uzatılacak.

Teklifte, üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin satış fiyatında fahiş artış yapmamalarına dair hükme aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyor. Piyasada darlık yaratan ve serbest rekabeti bozan faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza uygulanacak. Ayrıca, malları süresinde teslim veya monte etmeyenlere 2 bin 200 lira, mal ve hizmetin satışından kaçınanlara da satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası kesilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve AK Parti Grubu'nda değerlendirilecek olan taslak düzenleme ile okullarda şiddetin cezalarını artıracak kanun teklifinin bu hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Tüm eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezaların yüzde 50 oranında artırılması planlanıyor. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek ve bu suçlar doğrudan tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılama yolu kapatılacak.

AK Parti grubu, bu hafta Meclis Başkanlığı'na iki kanun teklifi sunmayı planlıyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın teşkilat yapılanmasında değişiklikler içeren ve yaklaşık 50 maddeden oluşan düzenleme ile Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı limanlara yönelik uygulamalarda değişiklik yapılacak kanun teklifi Meclis'e sunulacak.

Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile Ukrayna Arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair Yetki Verilmesine İlişkin Kanun Teklifi'nin de aralarında yer aldığı 16 uluslararası anlaşmayı ele alacak. TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden akademisyenleri dinleyecek.

 

Salı ve çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

 

Bakmadan Geçme