• Haberler
  • Aktüel
  • TBMM'nin gündemi TSK Personel Kanunu, Öğretmenlik Meslek Kanunu 9'uncu yargı paketi

TBMM'nin gündemi TSK Personel Kanunu, Öğretmenlik Meslek Kanunu 9'uncu yargı paketi

TBMM Genel Kurulu, bayram tatili öncesinde yoğun bir gündemle toplanacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi ile '9. Yargı Paketi' Meclis Başkanlığı'na sunulacak. TSK personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri de devam edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Kurban Bayramı tatili öncesinde yoğun bir gündemle toplanacak. AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi ile yargı alanında düzenlemeler içeren ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen teklifin, Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Genel Kurulda ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri de devam edecek.

Genel Kurul gündemi

TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 11 Haziran Salı günü başlayacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Teklife göre, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olan uzman erbaşların sözleşmeleri feshedilecek ve TSK ile ilişkileri kesilecek. Milli Savunma Bakanlığı, sınavlarla ilgili her türlü açıklamayı, başvuru ve sınav sonuçlarını bakanlığın internet sayfasından duyuracak. Teklifin geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda 28 maddesi kabul edilmişti. Kabul edilen maddeler arasında, terör örgütleriyle ilişkisi olan uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesi de bulunuyor.

Ayrıca Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'ne şehitlerin anne ve babalarının da üye olabilmesi sağlanacak. Sözleşmeli erbaş ve erler, mesai sonrası görev yerlerinden ayrılırken subay ve astsubay servislerini kullanabilecek. 1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 yılı sonrası Yüksek Askeri Şura kararı ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen personel, yaş şartı aranmaksızın emekli aylığı alabilecek. Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlıklarında görevli sözleşmeli erbaş ve erlerin aylık ücretleri ise yüzde 5 artırımlı ödenecek.

Komisyon gündemleri

TBMM İhtisas Komisyonları da toplantılar düzenleyerek gündemlerindeki konuları ele alacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlığın çalışmaları hakkında Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nu bilgilendirecek. TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, akademisyenleri dinlemeye devam edecek; Gümüşhane Üniversitesi'nin ilgili bölümlerinin öğretim üyeleri komisyonda sunum yapacak.

Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon ise Kamu Denetçiliği Kurumu'nun "2023 Yıllık Raporu"na ilişkin Alt Komisyon Raporu'nu inceleyecek. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na "hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi" hakkında bilgi verecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve 9. yargı paketi

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi ile yargı alanında düzenlemeler içeren "9. Yargı Paketi"nin Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Bu teklifler, eğitim ve yargı alanlarında önemli değişiklikler öngörüyor. 9. Yargı Paketi, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla yeni suç ihdasını ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasını içeren çeşitli düzenlemeleri ihtiva ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak olan 9. Yargı Paketi, casuslukla mücadele ve cezasızlık algısını kaldırma amaçlı düzenlemeler içeriyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in başkanlığında hazırlanan pakette, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda soru sayısının artırılması, hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi ve casusluk faaliyetlerine yönelik yeni suç ihdası yer alıyor. Ayrıca, Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi de pakette sunulacak düzenlemeler arasında bulunuyor.

Grup toplantıları

Salı ve çarşamba günleri, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. Bu toplantılarda partiler, gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak ve stratejilerini belirleyecek.

 

Bakmadan Geçme