• Haberler
  • Aktüel
  • TCMB: Öncü göstergeler enflasyonun yavaşlayacağına işaret ediyor

TCMB: Öncü göstergeler enflasyonun yavaşlayacağına işaret ediyor

Banka, Ağustos ayında aylık enflasyonun gıda fiyatlarındaki düşüşle yavaşlayacağı öngörüsünde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Açıklamada, öncü göstergelerin, ağustosta aylık enflasyonun gıda fiyatlarındaki düşük seyrin etkisiyle yavaşlayacağına işaret ettiği belirtildi.

Toplantı özetinde, ikinci çeyrek verilerinin, yıllık ve çeyreklik GSYH büyüme oranlarının birinci çeyreğe kıyasla gerileyeceğine işaret ettiği ifade edildi. TCMB, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayarak, aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini vurguladı.

Toplantı özetinde “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi kullanıldı.

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmelere karşı parasal aktarım mekanizmasını ilave makroihtiyati adımlarla destekleyeceğini ve likidite koşullarını yakından izlemeye devam edeceğini belirtti. Sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı amaçlayacağını bildirdi.

Bakmadan Geçme