TCMB politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama gözlenirken, temmuz ayında geçici bir artış bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi. Toplantıya Başkan Yaşar Fatih Karahan ile birlikte Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan ve Fatma Özkul katıldı.

 TCMB'den yapılan Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusuna göre, Kurul, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama gözlemledi. Temmuz ayında ise öncü göstergeler, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar, vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerin etkisiyle aylık enflasyonun geçici olarak artacağını öngörüyor. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Son döneme ait veriler, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olmasına rağmen yavaşlamaya devam ettiğini doğruluyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları ise enflasyonist baskıları canlı tutuyor.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini ve bu süreçte politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiğini açıkladı. Ancak, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi. Kurul, kararlı duruşunun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla dezenflasyon sürecini güçlendireceğine dikkati çekti.

Kredi büyümesi ve kompozisyonu dikkate alınarak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındı. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceği belirtildi. Likidite koşullarının yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Açıklamada, Kurulun, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirleyeceği vurgulandı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı belirtildi. Açıklamaya göre,  Kurulun kararlarını  öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağının altı çizildi.

Para Politikası Kurulu toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacak.

Bakmadan Geçme