Tek komisyon 20 bin öğretmen adayının mülakatını 2 bin 500 günde tamamlayabilir
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 20 bin öğretmen ataması için sürecin başladığını açıkladı. Öğretmen adayları sayının düşüklüğü karşısında şaşkınlık yaşadı. En az 30 bin atama bekleniyordu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in nitelikli öğretmen alımı için mülatın yapılması gerektiğini bunu yapmanın da kanunen zorunlu olduğunu ifade etti.
Tekin bugün yaptığı açıklamada 20 bin öğretmen alınacağını ve sürecin başladığını ifade etti.
Mülakat sınavının ağırlığı % 50 olacak. Kalan % 50 ise KPSS belirleyecek. Her ikisinin ortalaması sonucunda başarı puanı belirlenecek.
Öğretmenler hangi konulardan mülakat sınavına tabi tutuluyor?
Sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin usul ve esaslar, 3 Ağustos 2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik’te belirlenmiştir. Buna göre, KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılmaktadır ve 60 puan ve üzeri puan alan aday başarılı olmaktadır. Eleştirilebilecek en temel konu ise her bir pozisyon için üç adayın sözlü sınava çağrılmasıdır. Bu rakam daha aşağı çekilirse hem adaylar referans peşinde koşmazlar hem de başarı ödüllendirilmiş olur.
Ayrıca, sözlü sınav konuları ve ağırlıkları ise şunlardır:
1- Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %20,
2- İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %20,
3- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %20,
4- Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %20,
5- Eğitim bilimleri ve genel kültür: %20.
Bu kriterler objektif olmadığı herhalde herkesçe malumdur.
Tek komisyon mülakat sınavını ancak 2500 günde bitirebilir
Atanacak 20 bin öğretmen adayının alımı için 60 bin adayın mülakata tabi tutulması gerekiyor.
Bunun anlamı ise her aday için 20 dakika ayrıldığı düşünüldüğünde 60 bin adayın sınavı için; 60.000*20 = 1.200.000 dakika ayrılması gerekir. 1.200.000/60= 20.000/8=2.500 gün ediyor. 2.500 günün kaç yıl ettiğini varın siz hesaplayın.
Bu hesaplama bir komisyon varsayımı ile yapıldı. Ancak uygulamada çok sayıda mülakat komisyonu kuruluyor. Bu durum ise her komisyonun farklı davranış sergilemesine yol açabiliyor. Bir komisyon objektif olurken başka bir komisyon sübjektif davranabiliyor. Zaten itirazlardan birisi de buradan kaynaklanıyor.
Memur-Sen hazırladığı raporda mülakat sınavını eleştirmiş ve çözüm olmayacağını belirtmişti. Raporda aynen şu ifadelere yer verilmiştir; “Mülakat/sözlü sınav uygulaması, atanacak öğretmen adaylarına yaşattığı olumsuzluklar yanında atama ve yer değiştirme sürecinin işleyişini de bozmaktadır. Yeni atanan öğretmenler mülakat adı altında yaklaşık üç ay süren bir sürecin sonunda, ancak eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde ve eğitim öğretim sürerken öğrencileriyle buluşabilmektedirler. Hâlbuki yılda ortalama 40 bin öğretmenin ilk atamasını yapan Millî Eğitim Bakanlığı, iyi tasarlanmış bir atama sürecini ortalama iki haftada tamamlayabilecek kapasite ve birikime sahiptir. Bu itibarla amaca hizmet etmediği gibi bir taraftan sosyal maliyet üreten diğer taraftan eğitimi olumsuz etkileyecek şekilde atama ve yer değiştirme sürecini sekteye uğratan mülakatla öğretmen atama uygulamasına son verilmelidir.”