• Haberler
  • Memur
  • Tekin'den yeni müfredat açıklaması: Eğitim öğretim programlarımızı sadeleştirdik

Tekin'den yeni müfredat açıklaması: Eğitim öğretim programlarımızı sadeleştirdik

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' tanıtım toplantısında yeni müfredat programında sadeleşmeye gidildiğini dile getirdi.

 

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" tanıtım toplantısı İstanbul Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuşmasında, yeni müfredat programında sadeleşmeye gidildiğini açıkladı. Bakan Tekin, okul öncesi ve lise dahil olmak üzere bütüncül bir eğitim anlayışının benimsendiğini belirtti.

Tekin, “Köklerden Geleceğe” düsturuyla hazırlanan yeni öğretim programının 2024-2025 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başlanacağını söyledi. Dünyada eğitim metotları ve bilgiye erişimde hızlı gelişmeler yaşandığını vurgulayan Tekin, Türkiye'nin de bu gelişmelere uyum sağlamak için müfredatlarını revize ettiğini ifade etti. 

Müfredatın sadeleştirilmesi sürecinde katılımcı bir yaklaşım benimsendiğini ve geniş bir akademisyen, sivil toplum örgütü ve öğretmen grubunun görüşlerinin alındığını belirten Tekin, yeni müfredatın 1100 kişilik bir ekip tarafından hazırlandığını ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin müfredat taslağını incelediğini söyledi.

Yeni müfredatta, öğrencilere daha sağlıklı bir öğrenme ortamı sağlamak amacıyla kazanımların yoğunluğunun azaltıldığını ifade eden Tekin, böylece öğretmenlerin üzerindeki yükün hafifletildiğini belirtti. Ayrıca, okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan programlara ortak bir felsefe yansıtıldığını ve bu felsefenin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ile uyumlu hale getirildiğini vurguladı.

Tekin, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin sanat odaklı bir yaklaşımla ele alındığını ve öğrencilerin dört temel beceri (okuma, yazma, konuşma, dinleme) üzerinden değerlendirilerek dili daha iyi öğrenmelerinin sağlanacağını söyledi. Ayrıca, öğrencilerin milli ve manevi değerleri içselleştirmeleri için "erdem-değer eylem çerçevesi" oluşturulduğunu ve bunun programların odağına yerleştirildiğini belirtti.

Matematik ve fen bilimleri derslerinin beceri temelli olarak organize edildiğini belirten Tekin, sosyal bilimler dersleri için 17 beceri alanı tanımlandığını söyledi. Türkiye'nin kalkınma hamlelerinin müfredatın içerisine dahil edildiğini ve öğrencilerin bu alanlarda bilinçlenmelerinin sağlanacağını ifade etti.

Son olarak, Tekin, müfredatla ilgili eleştirilere yanıt vererek, yapılan değişikliklerin çağın ötesinde bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini ve bu hedef doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bakmadan Geçme