• Haberler
  • İşçi
  • TESK: Çıraklık süresi sigorta başlangıcı sayılmalı

TESK: Çıraklık süresi sigorta başlangıcı sayılmalı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çıraklık süresinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, mesleki eğitimin önemine dikkat çekti. Palandöken, çocukların okul eğitiminin yanında mutlaka bir meslek öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık için yapılan seminerlerde ve toplantılarda vurgulanan "Eğitimin yanında bir mesleğin olsun" sloganının önemine dikkat çekti. Palandöken, çırak, kalfa ve usta bulmada piyasada büyük bir açık olduğunu belirterek, "Çıraklık süresi sigortadan sayılmalı" açıklamasında bulundu.

Palandöken, beyaz yakalıların iş bulma oranının mavi yakalılara göre yüzde 75 düşmüş durumda olduğunu ifade ederek, sanayicilerin kalifiye eleman, esnaf ve sanatkarların ise çırak bulamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi. Mesleklerin yok olmaya başladığını ve eskiden baba mesleğini devam ettirenlerin iş arama derdinde olmadığını hatırlatan Palandöken, "Ancak maalesef kimse çocuğunu sanayiye, marangoz atölyesine veya başka bir işyerine göndermiyor. Okuyan çocuğun elinde farklı meslek olmazsa, iş bulamadığında açıkta kalıyor" ifadesini kullandı. 

'Çocuklar okul eğitimin dışında meslek de öğrenmeli'

Palandöken, çocukların geleceği için okul eğitiminin yanında bir meslek de öğrenmesinin gerektiğine dikkat çekti. "Çocukların okul ara tatili dönemlerinde bir esnafın yanında meslek edinmesi hayatlarına ışık tutacaktır. Mahalle ve site kültürünün bitmesi, sanata yönelmede büyük bir açık oluşturdu. Meslek öğrenmek istiyorsanız bir ustanın veya kalfanın yanında yetişmeniz sizi hayata daha çabuk hazırlar" şeklinde konuştu. Palandöken, gençlerin kendi gelecekleri için mutlaka bir meslek öğrenme konusunda azimli olmaları gerektiğini vurguladı.

'Çırakların staj süresi emekliliğe sayılmalı'

Çıraklığın cazip hale getirilmesi gerektiğini ve mesleki eğitimin önem kazandığını belirten Palandöken, "Esnaf bir aileden gelen gençlerimizin mesleği öğrenip, kurulu düzeni daha iyi noktalara getirmeleri için genç yaşta başlamak önemli. Bunun için çıraklık süresince yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerek. Mesleki eğitim alınan çıraklık süresi sigorta başlangıcı olarak emekliliğe sayılmalı" dedi. Palandöken, staj dönemlerinin meslek icrasında önemli olduğunu ve belirli yaştan sonra sigortalı olmanın cazibesinin azaldığını belirtti.

Bakmadan Geçme