• Haberler
  • Aktüel
  • TİP, Can Atalay İçin TBMM Başkanlığı'na başvurdu

TİP, Can Atalay İçin TBMM Başkanlığı'na başvurdu

Türkiye İşçi Partisi, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Can Atalay'ın milletvekilliği haklarının iadesi için TBMM'ye başvurdu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Atalay'ın özlük haklarının tesis edilmesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na başvurdu. TİP, AYM kararının bağlayıcılığına vurgu yaparak, Anayasa'nın 138. maddesi gereği, Atalay'ın milletvekilliği kaydının yeniden yapılması ve özlük haklarının iadesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.

AYM, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" sayılmasına ilişkin kararını 1 Ağustos Perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlamıştı. TİP, bu kararın ardından Atalay'ın özlük haklarının iadesi için harekete geçti.

"Anayasa Mahkemesi Kararları Bağlayıcıdır"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan dilekçede, AYM kararlarının tüm mahkemeler ve kurumlar için bağlayıcı olduğu vurgulanarak, "Hakkında kesin hüküm olmamasına rağmen bir mahkeme kararının okunması suretiyle, Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşme işleminin 'yok hükmünde' olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu AYM kararının, Anayasanın 138. maddesi uyarınca TBMM’nin de bağlayıcı niteliği göz önünde bulundurulduğunda, başkaca bir işleme gerek duyulmaksızın Şerafettin Can Atalay’ın milletvekili kaydının yapılarak özlük haklarının tesisi hususu Anayasal bir zorunluluktur" ifadelerine yer verildi.

Dilekçede ayrıca şunlar kaydedildi:

 "Şerafettin Can Atalay ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 30.01.2024 tarihli 28. Dönem, 2. Yasama Yılı, 54. Birleşimi sırasında milletvekilliğini düşürülmesine ilişkin işlemin yok hükmünde olduğunun tespitini içeren kararı uyarınca milletvekili kaydının yapılarak özlük haklarının tesis edilmesini talep ederiz" 

Bakmadan Geçme