Toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 barajına memurlardan tepki
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, TBMM'de görüşülen yüzde 1 sendikal barajına tepki gösterdi. Konfederasyon, düzenlemenin Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunuyor.
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi paketi görüşmeleri sırasında yeniden devreye alındı. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Aynı pakette yer alan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı da 12 bin 500 liraya yükseltildi. Torba teklife, sendikalı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme de ilave edildi. Düzenleme yasalaştığında memurlar 637 TL toplu sözleşme ikramiyesini almaya hak kazanacak. Düzenlemede, toplu sözleşme ikramiyesi için yüzde 1 sendikal baraj getirilmesi tepki topladı. Konuya ilişkin düzenleme şöyle:
"Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık veya ücretleri ile birlikte aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz."
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, toplu sözleşme ikramiyesi konusunda yüzde 1 sendikal barajı getirilmesine tepki gösterdi.
Konfederasyondan yapılan açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirilen kanun teklifinin, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşulunun, "toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar" şeklinde düzenlemesinin kamu emekçilerine, sendikal yaşama ve örgütlenme özgürlüğüne darbe vuracağını belirtildi. Bu kararın daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.
Konfederasyonun yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi:
"Toplu Sözleşme İkramiyesine baraj uygulanmasının Anayasamıza aykırı olduğuna dair 05.03.2024 tarih ve 32480 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ortadayken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan dün gece yarısı sendikal örgütlenmenin oldubittiye getirilmesinin zemini oluşturulmuştur. Daha önce yüzde 1 barajı Danıştay ve yüzde 2 barajı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Sendikal barajın, yeniden TBMM gündemine getirilmek istenmesi, Anayasayı ve kanunları ısrarla yok saymaktır."
"Yandaş konfederasyonlar'" olarak nitelenen konfederasyonlara tepki gösterilen açıklamada, "Genel Kuruldan geçerse hem Danıştay’ın hem de AYM’nin kararları ile sabit olan bu hukuksuzluk yeniden iptal edileceğinden kuşku yoktur. Sendikal örgütlenmeye baraj uygulaması getiren Kanun Teklifi açıkça Anayasamıza aykırıdır. Anayasamızın 51. Maddesinde yer alan sendika kurma hakkını ihlal ettiği gibi Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası çalışma örgütünün 87 ve 98 sayılı Sözleşmelerine de açıkça aykırıdır, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır" ifadesine yer verildi.
"Baraj düzenlemesini savunmak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne meydan okumaktır" ifadesine yer verilen açıklamaday, defalarca kez hukuksuzluğu ve Anayasaya aykırılığı tespit edilen bir düzenlemeyi geçirmenin hem Danıştay hem de AYM kararına rağmen mümkün olmadığı belirtildi.