• Haberler
  • Memur
  • Torba kanundan kamu personelini ilgilendiren hangi düzenlemeler çıktı?

Torba kanundan kamu personelini ilgilendiren hangi düzenlemeler çıktı?

TBMM'de kabul edilen torba kanunla, en düşük emekli maaşı 12.500 TL'ye çıkarılırken, kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi eşit olarak verilecek yüksek yargı organlarına maaş artışı sağlanacak ve Kızılay personelinin emekli maaşı kesilmeden çalışma hakkı tanınacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen torba kanun, kamu personelinin mali haklarına önemli düzenlemeler getiriyor. En düşük emekli maaşı 12.500 TL’ye çıkarılırken, toplu sözleşme ikramiyeleri tüm sendikalı memurlara eşit olarak ödenecek. Ayrıca, yüksek yargı organlarına maaş artışı sağlanacak ve Kızılay personelinin emekli maaşı kesilmeden çalışma hakkı tanınacak.

En Düşük Emekli Maaşı 12.500 TL’ye Yükseltildi

Yeni torba kanun ile en düşük emekli maaşı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye çıkarıldı. Temmuz ayında yapılan %24,73 zam sonrasında kök aylığı 12.500 TL’nin altında kalan emeklilere, fark hesaplarına yatırılacak. 

Toplu Sözleşme İkramiyeleri Tüm Sendikalı Memurlara Eşit

Kanunla birlikte, kamu görevlilerine her ay 707 gösterge karşılığı 641,81 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Sendika üyesi olan tüm kamu görevlileri bu ikramiyeden yararlanabilecek. Önceki uygulamada, %1 sendikal barajı uygulamasının kaldırılmasıyla, eşitlik sağlanmış oldu.

Yüksek Yargıya Zam ve Maaş Düzenlemeleri

Yüksek yargı organlarına yönelik maaş düzenlemeleri de kanunla birlikte yeniden yapılandırıldı. Yargıtay, Danıştay ve diğer yüksek yargı organları için maaş göstergeleri artırıldı. Örneğin, Yargıtay Birinci Başkanı ve Danıştay Başkanı gibi yüksek yargı yetkililerine aylık 36.311,84 TL ek tazminat ödenecek. 

Kızılay Personeline Emekli Maaşı Kesilmeden Çalışma Hakkı

Kanunla, emekli olduktan sonra Kızılay Derneği’nde çalışan personel, emekli maaşını kestirmeden çalışma hakkına sahip olacak. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, sadece Kızılay personelini kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeler, kamu personelinin mali haklarını iyileştirirken, eşitlik ilkesine uygun önemli değişiklikler getiriyor. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, düzenlemeler geçerli olacak ve kamu çalışanları bu değişikliklerden yararlanmaya başlayacak.

Bakmadan Geçme