• Haberler
  • Aktüel
  • Tüketici borç krizi derinleşiyor: Uçuruma koşar adım

Tüketici borç krizi derinleşiyor: Uçuruma koşar adım

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artış endişe verici boyutlara ulaştı. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bu gidişatın toplumsal huzuru tehdit ettiğini vurguladı.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendirdi. Deniz, "Borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artış hızı endişe verici" dedi.

Deniz, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre 2024 Nisan döneminde 195.870 tüketicinin bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düştüğünü belirtti. Bu rakam, bir önceki ay olan 2024 Mart dönemine göre yüzde 7.33’lük bir artışa işaret ediyor. 

2024 Şubat-Mart döneminde yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artış hızının yüzde 1,49 olduğu dikkate alındığında, bankalara borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artış hızının, büyük bir toplumsal sıkıntıya işaret ettiğini vurgulayan Deniz, "Bu durum, toplumsal huzur ve barışı tehdit ediyor" dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu tarafından 2024 Mart döneminde yapılan kamuoyu araştırması verileri ile tüketicilerin bankalara olan borçları konusunda uyarıda bulunulduğunu hatırlatan Deniz, "90 gün olan yasal takip süresinin geçici olarak 180 güne çıkarılması ve banka borçlarının yapılandırılmasını sağlayacak bir yasanın çıkarılması önerisi kamuoyu ile paylaşılmıştı" diye konuştu.

Deniz, ekonomi yönetiminin bu uyarıları dikkate almadığını ve kötü gidişatın devam ettiğini belirtti. Ayrıca, TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı Tüketici Harcaması 2023 verilerinin de, tüketicilerin yaşamlarını sürdürmek için kredi kartı ve tüketici kredisi kullandıklarını teyit ettiğini söyledi.

Deniz, "Bu gelişmeleri yok sayan ekonomi yönetiminin iç talebi kısarak enflasyonu frenleme politikası, toplumu uçuruma sürüklüyor. Milyonlarca tüketicinin yasal takibe uğradığı, aile fertleriyle birlikte on milyonlarca kişinin ekonomiden tamamen kopacağı bir ortam, toplumsal huzur ve barışı temelinden etkiler" dedi. Ekonomi yönetiminin, tüketicilerin banka borçları konusunda önlem alınmadan geçen her günün toplumsal maliyetinin ödenemez boyutlarda olacağı gerçeğini artık kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Bakmadan Geçme