• Haberler
  • Aktüel
  • Tüketicinin banka borçları alarm seviyesini geçti: 58.000.000.000 TL

Tüketicinin banka borçları alarm seviyesini geçti: 58.000.000.000 TL

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerini inceleyerek tüketicinin banka borçlarının alarm seviyesini aştığını belirtti.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerini inceleyerek tüketicinin banka borçlarının alarm seviyesini aştığını belirtti.

Deniz, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayınlanan 2024 Şubat dönemi verilerine göre, tüketicilerin 58 milyar lira tutarındaki kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını ödeyemediğini açıkladı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında bir artışı temsil ediyor.

Ayrıca kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını ödeyemeyen tüketicilerin yasal takibe düşme sayısında da önemli bir artış yaşandığı belirtildi. Sadece 2024 Şubat ayında, 179.803 tüketici banka borçlarını ödeyemediği için yasal takibe düşmüş bulunuyor.

Geçen yılın ilk iki ayında yasal takibe uğrayan tüketici sayısının 215 bin olduğu, ancak bu yılın aynı döneminde bu rakamın yüzde 55 oranında artarak 334 bine ulaştığı da vurgulandı.

TBF önceki çalışmalarında, tüketicilerin bankalara olan borçlarını ödemekte zorlandığı, borçlarını ödeyemeyenlerin yeni borçlarla kapatmaya çalıştığı, ekonomideki olumsuz gelişmeler ve Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırması nedeniyle banka borçlarını yeniden yapılandırmanın zorlaştığı konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bu uyarıların maalesef gerçekleşmeye başladığı ve yüzbinlerce ailenin icra tebligatları aldığı belirtiliyor.

TBF, bu durumun devam etmesi halinde milyonlarca insanın icra memurlarıyla karşı karşıya kalacağını ve ekonomik açıdan dışlanacak bir kesimin oluşacağını vurguluyor.

Deniz, ekonomi yönetimine acil olarak yasal takip süresinin pandemi döneminde olduğu gibi 180 güne çıkarılması ve ödenememiş veya asgari tutarları ödenen kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının düşük faizle ve uzun vadeli yapılandırılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuyor. Aksi takdirde krizin daha da derinleşeceği ve ekonomik açıdan büyük zararlar yaşanacağı belirtiliyor.

Bakmadan Geçme