• Haberler
  • İşçi
  • Türk-İş'ten asgari ücrete ara zam çağrısı: 25 yıldır böylesi görülmedi

Türk-İş'ten asgari ücrete ara zam çağrısı: 25 yıldır böylesi görülmedi

Temmuz ayına sayılı günler kala milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklentisi içinde. Hükümetin sıcak bakmadığı bu zam talebi hakkında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü temmuz ayında... Temmuz ayına sayılı günler kala milyonlarca çalışan asgari ücretli ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Hükümetin sıcak bakmadığı bu zam talebi hakkında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, çarpıcı açıklamalar yaptı.

25 Yıldır Böylesini Görmedim"


Ergün Atalay, son 25 yılın en zorlu dönemini yaşadıklarını belirterek, enflasyonun çalışanları ezdiği bu dönemde asgari ücrete mutlaka düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Atalay, "Ben, 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmedim, yaşamamıştım. Enflasyon durdurulmazsa, yapılacak bir iyileştirmenin hükmü bir ay bile sürmez. Ücretliler, emekliler büyük sıkıntı içinde. Daha önce sabit gelirlilere nefes aldıracak düzenlemeler yapılıyordu. Bu düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz." dedi.

Muhalefet Şerhi

Atalay, asgari ücret belirleme sürecinde koydukları muhalefet şerhini hatırlatarak, "Asgari ücreti belirlerken şartımız 18 bin TL olması ve yılda iki kez belirlenmesiydi. Ancak, bu öneriler dikkate alınmadığı için karara muhalefet şerhi koymuştuk. Sendika olan yerde asgari ücret olmaz. Asgari ücretli kardeşlerimiz özel sektörde çalışıyor ve sendikalı olmadığı için grev yapamıyor, hakkını arayamıyor. Biz, kanunun verdiği yetkiye dayanarak komisyonda onları temsil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sabit Gelirlerin En Sıkıntılı Dönemi


Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi gerektiğini savunan Atalay, "İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Son 25 yılda böyle bir sıkıntı görmedim. Sabit gelirlerinin en sıkıntılı olduğu dönemi yaşıyoruz. İşçi, işçi emeklisi, asgari ücretlinin durumu düzeltilmeli." dedi.

Adil Vergi Sistemi Çağrısı


Vergi konusuna da değinen Atalay, "Bugün, çalışanların ana problemi vergiyle ilgili. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için mücadele veriyoruz. 12 ay çalışıyor, bunun 1,5 aylık geliri vergiye gidiyor, 10,5 ay maaş alınmış oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ile ilgili düzenlemeler yapacak. İşçiler lehine düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuda Türk-İş, Hak İş ve DİSK konfederasyonları olarak vergi adaletinin sağlanması konusunda ortak mücadele vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Temmuz Ayı ve Ara Zam Beklentisi


Temmuz ayında enflasyon oranının belirlenmesiyle şekillenecek olan maaş artışları, emekli, memur ve çalışanın gündeminde önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar, yüksek enflasyon nedeniyle düşen alım gücünü yeniden kazanabilmek için ara zam yapılmasını beklerken, hükümet ise asgari ücretin bir yıl için belirlendiğini belirterek ara zamma sıcak bakmıyor. 

Ergün Atalay'ın açıklamaları, özellikle sabit gelirli çalışanlar için bir umut ışığı olurken, hükümetin bu çağrılara nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor.

 

Bakmadan Geçme