• Haberler
  • Aktüel
  • Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone'da gelir çok, vergi yok

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone'da gelir çok, vergi yok

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi dev GSM şirketleri, rekor gelirlerine rağmen son 5 yılda vergi ödemeyerek İlk 100 Vergi Rekortmeni listesine giremiyor.

Türkiye'nin dev GSM şirketleri olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, son yıllarda müşteri sözleşmelerine yaptığı yüksek zamlarla dikkat çekerken, vergi ödemeleri konusundaki durumu ise eleştiriliyor. Müşterilere yüzde 300’e varan oranlarda zam yapan operatörler, rekor gelir elde etmelerine rağmen, son 5 yılda Türkiye'nin İlk 100 Vergi Rekortmeni listesine giremediler. 

Vergi Ödemeyen Şirketler

Son 5 yılda mobil telefon operatörlerinin, teşvikler ve yönetim sorunları nedeniyle yüksek finansman giderleri ödedikleri ortaya çıktı. Bu durum, şirketlerin Maliye’ye kurumlar vergisi ödememelerini sağladı. Öte yandan, iletişim hizmetleri üzerinden milyarlarca lira vergi ödeyen müşteriler, aslında vergi rekortmeni konumundalar.

Şirketlerin Finansal Durumu

Halka açık olan Turkcell ve Türk Telekom’un bilançolarına göre, her iki şirket de net kâr elde etmelerine rağmen, aldıkları teşvikler sayesinde vergi ödemekten muaf kaldı.

Turkcell'in Durumu

Örneğin, Turkcell, 2023 yılı itibarıyla 107 milyar lira hasılat ve 23,9 milyar lira esas faaliyet kârı elde etti. Ancak, 33 milyar lira finansman gideri nedeniyle vergi öncesi kârı 5,8 milyar liraya düştü. Şirketin yatırım teşviki ile birlikte dönem kârı 12,5 milyar liraya gerilerken, devlete 68 milyon lira vergi alacağı oldu.

Türk Telekom'un Durumu

Türk Telekom da 2023 sonunda 100 milyar lira hasılat elde etti. 21 milyar lira brüt kâr ve 4,8 milyar lira esas faaliyet kârı bulunmasına rağmen, aldığı teşvikler sonucunda 16,4 milyar lira dönem kârına sahip oldu. Ancak, 1 milyar 326 milyon lira teşvik nedeniyle devlete borcu olduğu için, şirketin de vergi ödemediği ortaya çıktı.

Vodafone'un Durumu

Halka açık olmayan Vodafone ise 17,5 milyar lira FAVÖK elde etti. Ancak, son 5 yılda Vodafone’un da vergi rekortmenleri listesinde yer almadığı görülüyor.

 

Bakmadan Geçme